Positieve tussentijdse evaluatie van Zwitsers wietexperiment in Zürich

Zwitserse gezondheidsfunctionarissen zien vooruitgang in pilotproject voor gereguleerde cannabisverkoop, gericht op preventie en gezondheid.

0
hasj wietexperiment basel zwitserland
Hasj wordt verkocht in een apotheek in Zwitserland. Foto via Vigia AG
- Advertentie -

Na één jaar heeft de stad Zürich een positieve beoordeling gegeven van een gecontroleerd onderzoek naar recreatief cannabisgebruik. Het project, goedgekeurd door de Zwitserse federale autoriteiten en gestart in 2023, richt zich op gereguleerde toegang tot cannabisproducten, gecombineerd met moderne preventie- en gezondheidsmaatregelen.

Positieve evaluatie van eerste jaar van pilotproject

Met het onderzoek “Züri Can – Cannabis with Responsibility” onderzoeken de stad Zürich en de Universiteit van Zürich de mogelijkheden en effecten van gereguleerde cannabisinkoop.

Andreas Hauri, verantwoordelijk voor volksgezondheid binnen het stadsbestuur, benadrukte dat de gezondheid van de consumenten centraal staat in dit programma. “Onze benadering toont aan dat moderne preventiewerkzaamheden hand in hand kunnen gaan met gecontroleerde toegang tot cannabisproducten,” verklaarde hij in een gezamenlijke persverklaring van de stad Zürich, de Universiteit van Zürich en de Universitaire Psychiatrische Kliniek Zürich.

Deelnemers en verkoopcijfers tonen gebruik

Sinds de start van het pilotproject hebben zo’n 2.100 mensen deelgenomen blijkt uit de eerste resultaten.

Hiervan hebben 150 mensen hun deelname beëindigd, maar de meerderheid van de deelnemers blijft actief in het onderzoek.

Meer dan de helft van de participanten consumeert cannabis minimaal vier keer per week.

Gedurende de eerste 12 maanden werden er in totaal 300 kilogram aan cannabisproducten verkocht aan de deelnemers via 21 verkooppunten, waaronder 10 apotheken, 10 social clubs en het informatiecentra voor drugs in Zürich.

Dit komt neer op ongeveer 36.000 verkochte eenheden van hasj en wiet.

Verlengde looptijd en bredere impact

Het pilotproject zal nog doorlopen tot oktober 2026.

Naast Zürich vinden er ook in andere Zwitserse steden en kantons soortgelijke onderzoeken plaats naar gereguleerd recreatief cannabisgebruik.

Deze onderzoeken hebben als doel om een beter begrip te krijgen van het effect van gereguleerde cannabisverkoop op de volksgezondheid en het sociale welzijn.

Door een focus op preventie en gecontroleerde toegang hoopt men nieuwe inzichten te verkrijgen die van invloed kunnen zijn op het toekomstige nationale cannabisbeleid van Zwitserland.