Drie-jarig wietexperiment in Zürich sinds deze week van start

"Züri Can - Cannabis met Verantwoordelijkheid" streeft naar inzicht in gevolgen van gereguleerde cannabisverkoop op gebruik en gezondheid.

0
hasj wietexperiment basel zwitserland
Hasj wordt verkocht in een apotheek in Zwitserland. Foto via Vigia AG
- Advertentie -

Afgelopen dinsdag is in Zürich een pilotstudie (een soort wietexperiment) van drie jaar van start gegaan, waarbij de legale verkoop van cannabis wordt onderzocht. Onder het project genaamd “Züri Can – Cannabis met Verantwoordelijkheid” hebben 1.200 geselecteerde deelnemers nu de mogelijkheid om gecontroleerde cannabisproducten aan te schaffen.

Cannabisproducten nu legaal verkrijgbaar in Zürichse pilotstudie

Aan het begin van dit project zullen de cannabisproducten beschikbaar zijn in negen apotheken en zes sociale clubs, zoals aangekondigd door de autoriteiten van de stad Zürich. De cannabisproducten mogen worden geconsumeerd in privéruimtes of in één van de sociale clubs, die worden beheerd door particulieren of verenigingen.

De deelnemers aan de studie bestaan voor 80% uit mannen en bevinden zich in een leeftijdscategorie variërend van 18 tot 80 jaar.

Het hoofddoel van deze driejarige pilotstudie is om inzicht te verkrijgen in hoe de verkoop van cannabisproducten onder gereguleerde omstandigheden invloed heeft op het gebruik en de gezondheid van de deelnemers.

De studie zal verschillende aspecten van consumptie en gezondheid monitoren en analyseren gedurende de gehele duur van het onderzoek.

Vijf steden in Zwitserland, Lausanne, Basel, Zurich en Genève, met gereguleerde wiet experimenten

Eerder werd er in Zwitserland al goedkeuring gegeven voor experimenten met gereguleerde wiet in BernLausanneBaselZürich en Genève. In Basel zijn ze inmiddels gestart met de verkoop van in Zwitserland geteelde cannabis voor het experiment aldaar. De verwachting is dat deze zomer de verkoop ook van start zal gaan in Lausanne.