Ook goedkeuring voor wietexperiment in Bern met gereguleerde verkoop

Bern is de vijfde plek in Zwitserland die goedkeuring heeft gekregen voor een experiment met de gereguleerde kweek en verkoop van cannabis voor recreatieve doeleinden.

0
Zwitserland legalisering regulering cannabis experiment meerderheid peiling
- Advertentie -

Het Bundesamt für Gesundheit BAG en de Kantonalen Ethikkommissionen Bern hebben het Cannabis-Pilotprojekt van de Universiteit van Bern goedgekeurd. De goedkeuring geeft groen licht voor strikt gereguleerde, niet-winstgevende verkoop van cannabis in speciaal geselecteerde apotheken, aldus een persbericht van de stad Bern. Het project zal in het najaar van 2023 van start gaan.

Regulering en onderzoek naar de effecten van gereguleerde cannabisverkoop

Volgens de stad Bern heeft ze een actieve rol gespeeld bij het bevorderen van cannabisregulering en het mogelijk maken van pilotprojecten zoals deze, dankzij de “Experimentierartikel” in de Drugswet. De gemeenteraad van Bern had in mei 2022 al toestemming gegeven voor de verkooppunten.

Het onderzoek naar de effecten van gereguleerde cannabisverkoop zal zich richten op gezondheids- en sociale aspecten. Alleen deelnemers die aantonen regelmatig cannabis te gebruiken in hun vrije tijd en ouder zijn dan 18 jaar, kunnen deelnemen aan het onderzoek. Gemeenteraadslid Franziska Teuscher verwacht “gefundeerde en op feiten gebaseerde inzichten voor toekomstig cannabisbeleid” door de studie.

Bern vijfde stad na Lausanne, Basel, Zurich en Genève in Zwitserland met experimenten

Eerder werd er al goedkeuring gegeven voor experimenten in Lausanne, Basel, Zürich en Genève. In Basel zijn ze inmiddels gestart met de verkoop van in Zwitserland geteelde cannabis voor het experiment aldaar. De verwachting is dat deze zomer de verkoop ook van start zal gaan in Lausanne en in augustus in Zürich.