Ook in Vernier, kanton Genève, komt een wietexperiment met één club

De proef in Vernier zal drie jaar duren en de productie, biologisch en lokaal, en de verkoop zullen in handen zijn van een vereniging. De voorzitter van de vereniging is niemand minder dan Ruth Dreifuss, voormalig president van Zwitserland.

0
Zwitserland legalisering regulering cannabis experiment meerderheid peiling
- Advertentie -

Nadat eerder al andere steden in Zwitserland akkoord zijn gegaan met de start van kleine experimenten met legale wiet, werd deze week bekend dat er ook in Vernier, gelegen in het kanton Genève, een pilot zal worden gestart.

Verkoop niet via een apotheek, maar via een vereniging zonder wintsoogmerk

Groot verschil echter met de eerder aangekondigde experimenten in Basel, Lausanne en Zürich is dat voor het experiment de productie en distributie zal komen te vallen onder de verantwoordelijkheid van een vereniging die doet denken aan een Cannabis Social Club.

“De deelnemers zullen een gemeenschap vormen, ze zullen met elkaar uitwisselen om hun consumentenvaardigheden te vergroten”

“De deelnemers zullen een gemeenschap vormen, ze zullen met elkaar uitwisselen om hun consumentenvaardigheden te vergroten”, verklaarde voormalig federaal raadslid Ruth Dreifuss, voorzitter van de vereniging ChangGE, dinsdag aan de mediaHet Genève-project zal zonder winstoogmerk zijn, waarbij een eventueel overschot wordt gebruikt om een ​​deel van het onderzoek te financieren, zei ze.

Mocht die naam je overigens bekend voorkomen, dat kan. Want Dreifuss was de eerste vrouw ooit die van 1 januari tot 31 december 1999 tot president van de confederatie werd gekozen in Zwitserland. Daarnaast zet ze zich al jaren in voor een beter drugsbeleid. Zo is ze ook lid en voormalig voorzitter van de Global Commission on Drug Policy en lid van de International Commission Against the Death Penalty. Extra bijzonder dus dat juist zei de voorzitter is van de vereniging.

ChangGE zal verantwoordelijk zijn voor de productie – biologisch en lokaal – en voor de verkoop, met daarin inbegrepen preventie en voorlichting aan de bevolking. De producten zullen verkocht worden tegen zwarte marktprijzen.

De onderzoeken zullen worden uitgevoerd door professor Sandro Cattacin, van de afdeling Sociologie van de Universiteit van Genève, en professor Daniele Zullino, hoofdarts van de verslavingszorg van de universitaire ziekenhuizen van Genève. Het aantal deelnemers is beperkt tot 1000 niet-verslaafde reguliere volwassen consumenten, die interviews en vragenlijsten zullen moeten beantwoorden.

De proef in Vernier zal drie jaar duren en maakt deel uit van de wijziging van de federale wet op verdovende middelen die de weg vrijmaakt voor strikt gecontroleerde wetenschappelijke projecten over de teelt, import, productie en verkoop van cannabis. De vergunningsaanvraag wordt begin oktober ingediend bij de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid met het oog op de start van de verkoop in de zomer van 2023.