Goedkeuring voor start experiment deze zomer met legale wiet in Basel

Ongeveer 400 mensen in de stad zullen aan het einde van de zomer cannabis mogen kopen bij geselecteerde apotheken in Basel.

0
Zwitserland legalisering regulering cannabis experiment meerderheid peiling
- Advertentie -

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar de kogel is nu definitief door de kerk. Het eerste experiment in Zwitserland waarbij wiet te koop zal zijn voor recreatieve doeleinden, zal nog deze zomer van start gaan in Basel na goedkeuring van de Zwitserse gezondheidsautoriteiten afgelopen dinsdag.

Ongeveer 400 mensen in de stad zullen aan het einde van de zomer cannabis mogen kopen bij geselecteerde apotheken in Basel, bericht Deutsche Welle. Ze zullen regelmatig worden bevraagd over hun gebruikspatroon en fysieke en mentale gezondheid.

Het Zwitserse Federale Bureau voor Volksgezondheid zei dat het idee erachter was om het begrip van “alternatieve regelgevende vormen” te vergroten of de verkoop van cannabis in apotheken te reguleren omdat zoveel mensen het al consumeerden. Het doel van het experiment is om om te testen of het gebruik van cannabis verandert wanneer het legaal kan worden gekocht. Alleen mensen die cannabis consumeren en ouder zijn dan 18 jaar mogen deelnemen aan het project, aldus de lokale overheid.

Het project, waarbij autoriteiten en onderzoekers van de lokale overheid, de Universiteit van Basel en de Universitaire Psychiatrische Klinieken, Basel betrokken zijn, zal twee en een half jaar duren.

Gezondheidsautoriteiten hebben gewaarschuwd dat mensen die deelnemen aan het project zullen worden bestraft als ze cannabis aan andere mensen doorgeven.

Zwitserland op koers naar volledige legalisering van cannabis

In september vorig jaar liet de federale regering weten dat het de regels omtrent medicinale cannabis wil versoepelen en het verbod wil opheffen. Nog beter nieuws kwam in oktober vorig jaar, toen de commissie Sociale Zekerheid en Gezondheid van de Raad van Staten beveelde dat Zwitserland cannabis moet legaliseren. Eerder ging al de volksgezondheidscommissie van de Nationale Raad in Zwitserland akkoord. De regering moet nu een wetsvoorstel gaan maken.