Ook Lausanne wil dit jaar starten met experiment met recreatieve wiet

De Zwitserse stad Lausanne wil graag eind dit jaar beginnen met het verstrekken van legale wiet ter experiment, maar heeft nog wel definitieve goedkeuring nodig.

0
Zwitserland legalisering regulering cannabis experiment meerderheid peiling
- Advertentie -

Zwitserland is hard op weg om het eerste land in de Europese Unie te worden waar gereguleerde recreatieve wiet zal worden verstrekt. Weliswaar ter experiment, maar nog steeds een jaar eerder dan we in Nederland kunnen verwachten van het experiment gesloten coffeeshopketen. Deze week werd namelijk bekend dat naast Basel, dat al goedkeuring heeft om te starten deze zomer, ook de stad Lausanne later dit jaar wil starten met het verstrekken van recreatieve cannabis ter experiment voor vier en een half jaar.

Lausanne wil, net zoals Basel, nog dit jaar beginnen met het verstrekken van recreatieve wiet ter experiment

Daarbij lichten de beide steden de optie om te experimenten met het verkopen van cannabis voor recreatieve doeleinden, wat in september 2020 werd goedgekeurd door de Eerste Kamer van Zwitserland. Doel ervan is om de impact van een verkoopmodel zonder winstoogmerk op consumptie en op gezondheid en veiligheid te onderzoeken.

De cannabis moet lokaal en biologisch worden verbouwd

Lausanne heeft het Competentiecentrum Addiction Switzerland als partner geselecteerd, dat het wetenschappelijke deel zal leiden. De cannabis moet lokaal en biologisch worden verbouwd. De volwassen testdeelnemers moeten het kunnen kopen bij een speciaal verkooppunt, dat zich in het stadscentrum zou moeten bevinden. De plaats zal niet medisch zijn overigens, in tegenstelling tot Duitstalig Zwitserland, dat de voorkeur geeft aan apotheken.

Eind mei moet het project wel nog ter beoordeling worden voorgelegd aan de kantonnale ethische commissie en het Federaal Bureau voor Volksgezondheid (FOPH).

Zwitserland op koers naar volledige legalisering van cannabis

In september vorig jaar liet de federale regering weten dat het de regels omtrent medicinale cannabis wil versoepelen en het verbod wil opheffen. Nog beter nieuws kwam in oktober vorig jaar, toen de commissie Sociale Zekerheid en Gezondheid van de Raad van Staten beveelde dat Zwitserland cannabis moet legaliseren. Eerder ging al de volksgezondheidscommissie van de Nationale Raad in Zwitserland akkoord.

De regering moet nu een wetsvoorstel gaan maken, maar lijkt eerst de voorkeur te geven aan lokale experimenteren. Vier en een half jaar is ook wel erg lang voor een experiment.