Activisten in Missouri en South Dakota leveren handtekeningen in voor referendum

De handtekeningen in Missouri en South Dakota moeten nog wel geverifieerd worden. In Maryland is het al zeker dat in november kiezers naar de stembus gaan om te stemmen over de legalisering van cannabis

0
Canopy Growth CEO legale cannabis verkoop maine nebraska Amerikaanse verkiezingen cannabis legalisatie amerikaanse congres more act georgia
- Advertentie -

Activisten in Missouri en South Dakota die cannabis willen legaliseren in hun staat, hebben recentelijk genoeg handtekeningen ingeleverd voor een referendum tijdens de midterm verkiezingen van 2022 op 8 november.

In Missouri heeft de groep Legal Missouri 2022 afgelopen zondag meer dan 385.000 handtekeningen ingeleverd. Dat is meer dan het dubbele van het totaal (171.592) dat nodig is om de voorgestelde grondwetswijziging op het stembiljet te krijgen. In South Dakota hebben vertegenwoordigers van de groep South Dakotans for Better Marijuana Laws onlangs ook meer dan 19.000 handtekeningen van kiezers ingediend. Voorstanders hebben 16.961 handtekeningen van geregistreerde kiezers nodig om in aanmerking te komen voor het initiatief voor de stemming.

Staatsfunctionarissen moeten nu een officiële beoordeling van de handtekeningverzoeken uitvoeren en hun authenticiteit verifiëren voordat ze bepalen of de twee maatregelen op de stemming van november zullen verschijnen.

Missouri: bezit, thuisteelt en verkoop van cannabis

De voorgestelde maatregel van Missouri zou volwassenen in staat stellen beperkte hoeveelheden cannabis te bezitten (maximaal drie ons, of 300 gram), te kopen (van erkende retailers) en thuis te kweken (maximaal zes bloeiende planten). Het zou ook een programma opzetten om personen met een strafblad automatisch te beoordelen en te verwijderen voor niet-gewelddadige cannabis-gerelateerde overtredingen.

“Het is tijd om te stoppen met het behandelen van volwassenen die cannabis gebruiken als criminelen”, liet Dan Viets weten, voorzitter van de adviesraad voor Legal Missouri 2022 en Missouri-coördinator voor NORML. “Het is ook tijd om de schade te herstellen die het cannabisverbod heeft aangericht in het leven van honderdduizenden Missourians door hun strafblad te wissen.”

Wederom poging om cannabis te legaliseren in South Dakota

Het voorstel van South Dakota staat volwassenen toe om beperkte hoeveelheden cannabis te bezitten (maximaal één ounce, bijna dertig gram), thuis te kweken (maximaal drie volwassen planten) en/of beperkte hoeveelheden over te dragen zonder vergoeding. De maatregel is niet bedoeld om een ​​regelgevend kader vast te stellen voor de vergunde productie en verkoop in de detailhandel van cannabis.

In november 2020 besloot de meerderheid van de kiezers in South Dakota al om te stemmen voor een referendum om cannabis te legaliseren. Kort na de verkiezingen startte de Republikeinse gouverneur Kristi Noem rechtszaken om de wet als ongrondwettelijk te bestempelen. Rechters van het Hooggerechtshof van South Dakota oordeelden uiteindelijk met 4 tegen 1 dat het amendement ‘in strijd was met het vereiste van één onderwerp in de grondwet van South Dakota.’ Een door het Huis goedgekeurd wetsvoorstel om de cannabismarkt voor volwassenen in South Dakota te legaliseren, werd in februari in de Senaat verworpen.

“We zijn erg trots om deze petities in te dienen, en we zijn de kiezers die hun handtekening hebben gezet en de vrijwilligers die ons hebben geholpen om deze petitie te voltooien enorm dankbaar”, zei Matthew Schweich, campagneleider van SDBML. “Deze campagne was een landelijke inspanning waarbij duizenden South Dakotans betrokken waren.”

Ook in Maryland kiezers naar de stembus voor legalisering van cannabis

De kiezers van Maryland zullen in november ook een besluit nemen over een voorstel voor een grondwetswijziging waarin de kiezers wordt gevraagd: “Zijn jullie voorstander van de legalisering van cannabis voor volwassenen in de staat Maryland?”