Meer belastinginkomsten uit wiet dan uit alcohol voor Amerikaanse staten

In Colorado bedroegen de inkomsten uit de belasting op cannabis zelfs zeven keer meer dan die van alcohol.

0
project c chris haver EVALI vaporizer longziekte cannabis america placebo legalisatie van cannabis
- Advertentie -
Dutch Passion

Volgens nieuwe gegevens van het Institute on Taxation and Economic Policy (ITEP) genereerden Amerikaanse staten waar cannabis is gelegaliseerd in 2021 meer inkomsten uit de verkoop van cannabis in de detailhandel dan uit de verkoop van alcohol.

Cannabis spekt de staatskas in Amerikaanse in staten na legalisering beter dan de verkoop van alcohol

Volgens de analyse van ITEP hebben staten in 2021 naar schatting 20 procent meer belastingen geïnd op de verkoop van cannabis in de detailhandel dan op de verkoop van alcoholproducten. In Californië leverden de accijnzen op cannabis meer dan het dubbele op van de aan alcohol gerelateerde belastingen. In Colorado bedroegen de inkomsten uit de belasting op cannabis zeven keer die van alcohol.

belastinginkomsten staatskas Amerikaanse staten na legalisatie cannabis alcohol
Via Institute on Taxation and Economic Policy (ITEP)

In Colorado bedroegen de inkomsten uit de belasting op cannabis zeven keer die van alcohol

“Het is opmerkelijk dat in een tijdsbestek van slechts een paar jaar de enge ‘zondebelastingen’ die staten hebben ingesteld om op cannabisaankopen van toepassing te zijn, erin geslaagd zijn om de vergelijkbare belastingen te overtreffen die lang van toepassing waren op alcohol,” schreven de auteurs van de analyse.

Zowel de alcohol- als de cannabisinkomsten worden meestal overschaduwd door tabak, die voorlopig de belangrijkste bron van inkomsten zonder belasting is in staten. De accijnzen op tabak op staatsniveau variëren van 9 tot 18 cent per sigaret in de staten met legale cannabisverkoop die in dit artikel worden besproken. In deze staten brachten de accijnzen op tabak bijna twee keer zoveel op ($ 5,9 miljard) als de accijnzen op cannabis. Hoe lang dit patroon standhoudt, is moeilijk te voorspellen, omdat de inkomsten uit cannabis en tabak heel verschillende trajecten volgen.

blijft duidelijk dat de accijnzen op cannabis over het algemeen sneller groeien dan de accijnzen op tabak

In de nasleep van de legalisering van cannabis begon de omzet meestal laag, maar groeide ze snel naarmate legale bedrijven de productie en verkoop opvoeren. De inkomsten uit tabaksbelasting daarentegen stagneren of dalen in veel staten omdat het tabaksgebruik afneemt. Het aandeel van de Amerikaanse volwassenen die sigaretten roken, zijn in slechts 15 jaar tijd met 40 procent gedaald. Enkele recente verhogingen van de tabaksaccijns van de staat hebben geholpen om de inkomsten uit tabaksbelasting op te krikken, maar het blijft duidelijk dat de accijnzen op cannabis over het algemeen sneller groeien dan de accijnzen op tabak.

Volgens een afzonderlijke analyse die eerder dit jaar door het Marijuana Policy Project is verstrekt, zijn de belastinginkomsten uit de vergunde detailhandelsverkoop van Amerikaanse staten waar cannabis is gelegaliseerd tussen 2020 en 2021 met meer dan 30 procent gestegen, tot een totaal van meer dan $ 3,7 miljard vorig jaar.

Mogelijk komen er dit jaar nog minimaal drie staten bij. Activisten in Missouri en South Dakota leverden recentelijk genoeg handtekeningen in voor een referendum en van Maryland was het al zeker dat de kiezers in november tijdens de midterm verkiezingen zullen stemmen over de legalisering van cannabis in hun staat.