Hooggerechtshof South Dakota maakt legalisatie referendum ongedaan

Het hooggerechtshof in de Amerikaanse staat South Dakota heeft een succesvol legalisatie referendum ongedaan gemaakt.

0
South Dakota
- Advertentie -

Het hooggerechtshof in de Amerikaanse staat South Dakota heeft eind vorige maakt een succesvol referendum ongedaan gemaakt dat aanvankelijk cannabis had gelegaliseerd. Eerder dit jaar gebeurde iets vergelijkbaars met een medicinale cannabis referendum in Mississippi dat ongedaan werd gemaakt door het hooggerechtshof aldaar.

Hooggerechtshof zet streep door legalisatie cannabis in South Dakota

Met een meerderheid van de stemmen (4-1) stemden de rechters in met een lagere rechtbank die oordeelden dat het referendum in strijd was met de regel dat er maar één onderwerp in een referendum mag staan. Het desbetreffende referendum zou te breed zijn geformuleerd en zou daarmee niet doen aan de lokale wetten.

“Bij het nemen van zijn beslissing legde de meerderheidsstandpunt uit dat de bepalingen met betrekking tot recreatieve cannabis, hennep en medicinale cannabis elk afzonderlijke objecten en doeleinden hebben, die niet van elkaar afhankelijk waren of met elkaar in verband stonden”, schreef het hooggerechtshof in een persbericht (PDF). “Het feit dat de opstellers niet voldeden aan de eis van één onderwerp in de South Dakota-grondwet, artikel XXIII, § 1, betekende dat kiezers niet afzonderlijk konden stemmen over elk afzonderlijk onderwerp dat is opgenomen in amendement A.”

Het medicinale cannabis referendum dat tegelijkertijd ook een meerderheid van de stemmen kreeg, bleek wel volgens het boekje te zijn gegaan.

De beslissing is natuurlijk een die had voorkomen kunnen worden, maar ook een die wel heel sneu is. Verder is het ook vooral uitstel, immers is dezelfde groep achter het referendum alweer bezig met een referendum voor de volgende periode. De verwachting is dan ook dat het die keer wel gaat lukken.

Het recreatief gebruik van cannabis is overigens wel succesvol gelegaliseerd in 18 staten, het District of Columbia, de Noordelijke Marianen en Guam. Nog eens 13 staten en de Amerikaanse Maagdeneilanden hebben het gebruik ervan gedecriminaliseerd.