Recordaantal wetenschappelijke cannabis artikelen gepubliceerd in 2021

Niet voldoende bewijs volgens politici? Recordaantal publicaties wetenschappelijke artikelen over cannabis beweren iets anders.

0
nieuwsbrief
- Advertentie -

In de eerste elf maanden van 2021 publiceerden onderzoekers wereldwijd een recordaantal van 3.800+ wetenschappelijke artikelen over het onderwerp cannabis, volgens de resultaten van een zoekopdracht op trefwoorden van de website National Library of Medicine/PubMed.gov. Dat bericht de National Organization for the Reform of Marijuana Laws (NORML).

Er is wel degelijk voldoende wetenschappelijk bewijs over cannabis

Dit overtreft het totale aantal wetenschappelijk artikelen dat in het afgelopen jaar is gepubliceerd. In 2020 publiceerden wetenschappers meer dan 3.500 artikelen over cannabis in peer-reviewed tijdschriften – een totaal dat op dat moment het meeste was ooit in een enkel jaar.

“Het is tijd voor politici en anderen om te stoppen met het beoordelen van cannabis door de lens van ‘wat we niet weten’(…)”

“Ondanks beweringen van sommigen dat cannabis nog niet voldoende wetenschappelijk is onderzocht, is de belangstelling van wetenschappers voor het bestuderen van cannabis de afgelopen jaren exponentieel toegenomen, evenals ons begrip van de plant, de actieve bestanddelen, hun werkingsmechanismen en hun effecten. Zowel op de gebruiker als op de samenleving”, laat NORML’s adjunct-directeur Paul Armentano weten in een bericht op hun website. “Het is tijd voor politici en anderen om te stoppen met het beoordelen van cannabis door de lens van ‘wat we niet weten’ en in plaats daarvan te beginnen met op feiten gebaseerde discussies over cannabis en cannabis-hervormingsbeleid dat indicatief is voor alles wat we wel weten.”

Dat sentiment is ook zeker iets dat speelt onder de Nederlandse politici. Met vergelijkbare argumenten komen ze er ook hier veel te makkelijk mee weg.

Sinds 2010 hebben wetenschappers naar schatting 27.000 peer-reviewed artikelen gepubliceerd die specifiek zijn voor cannabis, waarbij het jaarlijkse aantal artikelen elk jaar toeneemt. Ter vergelijking: onderzoekers publiceerden in de jaren tussen 1990 en 1999 in totaal minder dan 3.000 artikelen over cannabis en in de jaren tachtig in totaal minder dan 2.000 onderzoeken.

Vooral hernieuwde interesse in medicinale cannabis zorgt voor meer onderzoek

Een paper uit 2018 waarin trends in cannabisgerelateerde publicaties werden beoordeeld, concludeerde dat veel van deze toename in wetenschappelijke belangstelling het gevolg is van de hernieuwde focus van onderzoekers op de therapeutische activiteiten van cannabis. Onderzoekers meldden dat het totale aantal peer-reviewed publicaties gewijd aan medicinale cannabis sinds het jaar 2000 vertienvoudigd is. In totaal citeert PubMed.gov nu meer dan 38.5000 wetenschappelijke artikelen over cannabis.

PubMed is sinds 1996 online beschikbaar voor het publiek en is een gratis hulpmiddel dat het zoeken en ophalen van biomedische en biowetenschappelijke literatuur ondersteunt.