Hooggerechtshof Mississippi maakt medicinale cannabis referendum ongedaan

Medicinale cannabis legalisatie in Mississippi gaat toch niet door. Het hooggerechtshof in Mississippi steekt er een stokje voor.

Redactiehttps://cannabisindustrie.nl
Dit artikel is geplaatst door de redactie van cannabisindustrie.nl
- Advertisement -
Dutch Passion

De medicinale cannabis legalisatie voor gekozen door het volk afgelopen november tijdens een referendum, gaat toch niet door in Mississippi. Heel sneu steekt de Supreme Court (het hooggerechtshof, hoogste rechtbank van de staat) er een stokje voor.

Feestje in Mississippi gaat niet door

Er waren in november zelfs twee medicinale cannabis gerelateerde vragen om over te stemmen, die beiden werden aangenomen. Met een overweldigende meerderheid: bijna drie keer zo veel mensen wilden het wel, vergeleken met die het niet wilden. Maar de wil van het volk wordt teruggefloten door het hooggerechtshof.

vereiste dat 20% van de handtekeningen afkomstig zijn uit elk van de vijf congresdistricten

In Mississippi oordeelden zes rechters dat het initiatief ongeldig is omdat het niet voldeed aan het proces van het referendum dat vereist dat 20% van de handtekeningen afkomstig zijn uit elk van de vijf congresdistricten.

Het probleem is dat Mississippi na de volkstelling van 2000 van vijf naar vier congresdistricten is gegaan en talloze wetgevende pogingen om de tekst van het referendum te actualiseren zijn gefaald.

Drie rechters waren van mening dat de staatssecretaris van Mississippi de maatregel terecht voor de kiezers had gezet overigens.

Zo kan het dus ook gaan in de Verenigde Staten. Je kan dan wel relatief makkelijk een referendum opzetten en daar een meerderheid voor krijgen, maar het hooggerechtshof en conservatieve politici kunnen alsnog de wil van het volk tegen werken.

Wel werd deze week bekend dat wetgevers toch gaan proberen om de uitspraak van het hooggerechtshof aan te vechten.

“(…)Wij geloven 100% in het recht van de mensen om het initiatief en het referendumproces te gebruiken(…)”

De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Philip Gunn steunt het voorstel: “Wij geloven 100% in het recht van de mensen om het initiatief en het referendumproces te gebruiken om hun mening over het openbare beleid te geven”, zei Gunn in een verklaring.

“Als de wetgever niet handelt over een kwestie die de mensen van Mississippi willen, dan hebben de mensen een mechanisme nodig om de wet te veranderen. Ik steun de gouverneur die ons in een speciale zitting roept om dit belangrijke recht van de mensen te beschermen.”

Mogelijk legalisatie in South Dakota ook ongedaan gemaakt

Mogelijk is het lot van South Dakota hetzelfde als Mississippi. South Dakota is een eveneens conservatieve staat, maar stemde door middel van een referendum afgelopen november voor de volledige legalisatie van cannabis. Maar ook daar gaat het hooggerechtshof beslissen of het ook daadwerkelijk geïmplementeerd mag worden.

Alabama legaliseerde deze week wel medicinale cannabis, al zei het zeer beperkt.

Cannabis Industrie Awards 2021
BronAP

Meer artikelen

Blijf cannabisindustrie.nl volgen

237VolgersVind ik leuk
702VolgersVolgen
529VolgersVolgen

Laatste cannabisindustrie nieuws

Cannabisindustrie.nl redactie

200 ARTIKELEN0 REACTIES
34 ARTIKELEN0 REACTIES
17 ARTIKELEN0 REACTIES
10 ARTIKELEN0 REACTIES