Programma, panels en panelleden bekend van 25 jaar PCN symposium

Het programma, panels en de panelleden van het symposium ter ere van het 25-jarige bestaan van coffeeshopbond PCN zijn bekend. Lees er hier alles over en haal nu nog snel je tickets met vroegboekkorting!

0
PCN symposium
- Advertentie -

Het Platform Cannabisondernemingen Nederland bestaat vijfentwintig jaar en organiseert een groots opgezet symposium over de toekomst van de cannabisbranche, met topsprekers uit binnen- en buitenland. Plaats van handeling is het iconische Evoluon gebouw in Eindhoven, presentator is Bas van Werven van BNR. Het symposium biedt een unieke kans om insiders en industry leaders te horen en te ontmoeten.  

Het PCN is dé landelijke bond voor coffeeshops en andere ondernemers in de cannabisbranche. In zijn 25-jarige geschiedenis organiseerde het PCN drie keer een symposium, in 2001, 2008 en 2009. In de afgelopen jaren waren er regelmatig PCN themadagen en Meet & Greet bijeenkomsten, maar geen symposia. Om het zilveren jubileum te vieren en omdat de cannabisbranche aan de vooravond van grote veranderingen staat, besloot het bestuur om in 2022 uit te pakken met een groots opgezet symposium over de toekomst van de branche. 

Het symposium duurt de hele dag en bestaat uit vier paneldebatten, de presentatie van een boek over de geschiedenis van het PCN en de uitreiking van de Koos Zwart Award. De paneldebatten worden gepresenteerd door Bas van Werven, bekend van BNR radio en EenVandaag. Inbegrepen in de ticketprijs is een uitgebreide lunch, een borrel en een exemplaar van het boek ‘Een kwart eeuw knokken voor de coffeeshop – Geschiedenis van het PCN 1997-2022’, geschreven door Derrick Bergman

Het uit 1966 daterende Evoluon heeft de vorm van een vliegende schotel en is nog steeds een van de meest futuristische gebouwen van Nederland. Een perfecte locatie voor een symposium over de toekomst van de cannabisbranche. Op het moment van schrijven zijn nog niet alle panelleden definitief bevestigd. Bezoek de symposium pagina op de PCN website voor het laatste nieuws over de programmering en voor het kopen van tickets.

Panel 1: Krom en krampachtig: de knelpunten van ons cannabisbeleid

Tegen welke problemen lopen coffeeshops anno 2022 aan? Bankenproblematiek, schaarse vergunningen, achterdeurproblematiek, voorraadmaximum, verplaatsen shops lukt niet, edibles niet toegestaan, laboratorium testen verboden, uitsterfbeleid (shop verkopen mag vaak niet), nuloptie, stigmatisering.

Panelleden:

 • August de Loor, oprichter Adviesburo Drugs, voorzitter Cannabinoïden Adviesbureau Nederland.
 • Johhny Haane, coffeeshop Kosbor, Maastricht.
 • Professor Jan Brouwer, hoogleraar Algemene Rechtswetenschap, Rijkuniversiteit Groningen, publiceert sinds 1996 over drugs en drugsbeleid.
 • Deborah Bruin, studeerde cum laude af in zowel straf- als bestuursrecht aan de Erasmus Universiteit. Haar scriptie, “Onkruid vergaat niet”, gaat over de ontwikkeling van het Nederlandse coffeeshopbeleid en de samenwerking tussen straf- en bestuursrecht. Deborah’s moeder Myranda runde lange tijd een coffeeshop in Rotterdam en was jarenlang PCN bestuurslid.
 • Joachim Helms, naast oprichter Arjan Roskam al jaren hét gezicht van Greenhouse Amsterdam, een van de bekendste coffeeshopketens ter wereld. VICE noemde hem “het blowmaatje van de grootste artiesten op de aarde”. Helms was een aantal jaren voorzitter van de Bond van Cannabis Detaillisten (BCD) en is nog steeds woordvoerder van deze bond. Hij was lid van de stuurgroep Cannabis Connect en verschijnt regelmatig in nationale en internationale media.

Panel 2: International panel: cannabis in Canada, the USA and Germany

Hoe staat het met regulering en legalisering in Canada, de VS en Duitsland? Wat kunnen wij leren van hun ervaringen? Welke trends, consumentenvoorkeuren en ontwikkelingen zijn zichtbaar in de legale cannabismarkt in Canada en de Amerikaanse legale staten? Hoe kijken zij naar het Nederlandse beleid? Wordt Duitsland de gamechanger voor Europa? 

Panelleden:

 • Georg Wurth, Duitsland, oprichter en directeur Deutsche Hanfverband (DHV)
 • Bob Hoban, VS, advocaat, cannabisindustrie expert, directeur Gateway Proven Strategies
 • Hilary Black, Canada, cannabisactviste, oprichter B.C. Compassion Club, voormalig Director Patient Education and Advocacy bij Canopy Growth

Panel 3: De wietproef en de hobbelige weg naar legalisering

Het Experiment gesloten coffeeshopketen wordt geteisterd door vertraging en een grote regeldruk. Aangewezen telers hebben bovendien problemen met banken. Hoe zit het met pakweg 500 coffeeshops die niet aan de proef deelnemen? Hoe groot is het risico op “McMarijuana”, marktdominantie door een klein aantal megabedrijven? Aangewezen telers en coffeeshopondernemers uit de wietproef gemeenten bespreken de proef van binnenuit.  

Panelleden:

 • Bart Vollenberg, coffeeshop Koffie & Dromen Almere en Lelystad, oprichter Epicurus Foundation en Cannabis Connect, medeoprichter Aardachtig, een van de aangewezen wietproef telers.
 • John Meijers, “modelwietkweker”, medeoprichter Holigram (voorheen GrassMeijers), een van de aangewezen wietproef telers.
 • Paul Depla is burgemeester van Breda, een van de tien wietproefgemeenten. In 2014 was hij een van de drie initiatiefnemers van het Manifest Joint Regulation. Zowel achter de schermen als in de media zet Depla zich in voor regulering van cannabis.

Panel 4: De toekomst van de cannabisbranche: hoe kan het beter?

Hoe komen we tot een beter functionerend cannabisbeleid en welke rol kan het PCN daarbij spelen? Staat de sociale functie van de coffeeshop op de tocht nu meer coffeeshops zich beperken tot afhaalverkoop? Moet er een landelijk coffeeshop keurmerk komen? Welke rol kan blockchain technologie als Bitcanna en OnChainSmokers spelen in de cannabisbranche? Hoe zit het met bezorging, laboratorium testen, edibles en extracts en thuisteelt? En wanneer kunnen we fair trade cannabis uit traditionele productielanden kopen?

Panelleden:

 • Nicole Maalsté, publicist, onderzoeker en adviseur, publiceerde drie boeken over cannabis.
 • Willem Vugs runt coffeeshop Toermalijn in Tilburg, die recent een digitaal lidmaatschap introduceerde, op basis van blockchain technologie. Vugs was jarenlang voorzitter van de Tilburgse coffeeshopvereniging De Achterdeur en doet mee aan het overleg tussen Haagse ambtenaren en coffeeshopondernemers over de wietproef.
 • Tim Vis, strafrechtadvocaat bij Vis & Van Reydt Advocaten.
 • Sander Hewit runt coffeeshops Stepping Inn in Heerhugowaard en Stepping Out in Alkmaar. Sinds juni 2022 is hij bestuurslid van het PCN.

Programma:

10.00 – 11.00 Inloop met koffie en thee
11.00 – 11.45 Paneldebat 1 – Krom en krampachtig: de knelpunten van ons cannabisbeleid
11.45 – 12.00 Presentatie boek ‘Een kwart eeuw knokken voor de coffeeshop’
12.00 – 13.00 Paneldebat 2 – International panel: cannabis in Canada, the USA and Germany
13.00 – 14.15 Lunch
14.15 – 15.00 Paneldebat 3 – De wietproef en de hobbelige weg naar legalisering
15.00 – 15.20 Uitreiking Koos Zwart Award 2022
15.20 – 16.20 Paneldebat 4 – De toekomst van de cannabisbranche: hoe kan het beter?
16:20 – 16:30 Afsluiting en slotwoord
16.30 – 18.00 Borrel

Datum & Locatie

Vrijdag 4 november 2022 aanvang 10:00 uur
Evoluon Eindhoven (openbaar vervoer | route | parkeren)

Tickets

In de ticketprijs zijn de lunch en feestelijke borrel inbegrepen.

 • Reguliere tickets: € 420*
 • Early bird: € 320 (bestellen voor 1-10-2022)*

*gebruik code ‘cannabisindustrie’ (zonder de haakjes) en krijg 50% korting, ook geldig inclusief de early bird korting!

Tickets hier te verkrijgen.