Raad Amsterdam tegen i-criterium, geen coffeeshopverbod toeristen

De driehoek zal nu op korte termijn met een brief komen waarin ze ingaan op de voorstellen uit de raad en de coffeeshopbranche.

0
amsterdam coffeeshops coffeeshoptoerisme drugstoerisme petitie toeristenverbod
- Advertentie -

De gemeenteraad van Amsterdam heeft gisteren in de Algemene Zaken commissie laten blijken tegen het invoeren van het i-criterium (ingezetenencriterium) en daarmee een coffeeshopverbod voor toeristen te zijn dat was bedacht door de driehoek, de burgemeester, politie en Openbaar Ministerie.

Meeste fracties, waaronder de coalitie (PvdA, GroenLinks en D66) tegen invoering i-criterium en daarmee een coffeeshopverbod voor toeristen

“Wij overzien een massale verschuiving naar straathandel. We vinden het onverstandig om te kiezen voor miljoenen illegale drugstransacties”, sprak Rob Hofland (D66) zich uit tegen het plan. Maar opperde ook voor een streng toezichtskader: “Daardoor kunnen we inzage krijgen in de boeken. Coffeeshops die weigeren, kunnen we strenger controleren. Coffeeshops die wel meedoen kunnen we voordelen geven, zoals het hebben van een grotere voorraad.”

Ook andere voorstellen werden besproken. Zoals een blowverbod op straat en ingrijpen op plekken waar een overconcentratie is aan coffeeshops. Maar ook iets doen tegen winkeltjes die producten verkopen in de stad die zijn geassocieerd met cannabis.

De raad riep dan ook op deze voorstellen, evenals die van de coffeeshopbranche zelf, te onderzoeken.

Burgemeester Halsema reageert

Als reactie op de voorstellen en het afgekaatste plan, liet Halsema weten: “Uw gesuggereerde oplossingen verhouden zich niet tot het probleem dat wij signaleren. U moet geen overspannen verwachtingen hebben van een blowverbod op straat.” Ze vervolgde: “Er gaat in deze markt zoveel geld om, dat het aantrekkelijk is voor de zware misdaad is om in te investeren.”

En zei ze: “U gaat alleen maar uit van uw gut feeling. Onze onderzoeken laten zien dat het aantal toeristen, dat naar de stad komt om te blowen, zal afnemen en ze komen ook nog eens minder vaak.”

Ook waarschuwde ze dat het sluiten van coffeeshops niet zo makkelijk is: “Dat doe je niet zomaar. Dring je het aantal coffeeshops terug, en doe je niks aan het aantal mensen die er kopen, dan stijgt de omzet van een klein aantal coffeeshops. Het is makkelijker om wat aan de klandizie te doen.”

Plan lijkt van de baan, maar i-criterium ‘suddert’ voort in de hoofden

Halsema sloot echter af met: “Even goede vrienden, maar het suddert. Wij laten het i-criterium sudderen in uw hoofd.”

“Even goede vrienden, maar het suddert. Wij laten het i-criterium sudderen in uw hoofd”

Reagerend op het artikel van AT5 schreef Simone van Breda, voorzitter van coffeeshopbond BCD, dan ook op LinkedIn: “Ik vind het artikel iets voorbarig. Maar we zijn voorzichtig positief gestemd. Het moet nog in de raad komen, maar er tot nu geen meerderheid in de raad voor het I-criterium.”

De driehoek zal nu op korte termijn met een brief komen waarin ze ingaan op de voorstellen uit de raad en de coffeeshopbranche.