Amsterdam wil iets doen aan toeristenwinkels met nep cannabis producten

Het stadsbestuur van Amsterdam wil af van de ‘bestaande drugsuitstraling in het straatbeeld van het Centrum’.

0
amsterdam coffeeshops coffeeshoptoerisme drugstoerisme petitie toeristenverbod
- Advertentie -

Je hebt ze vast wel gezien: die winkeltjes voor toeristen in Amsterdam die allerlei producten aanbieden met een cannabis blad er op, maar die geen werkzame stoffen bevatten. Een doorn in het oog blijkt nu ook voor de gemeente. Het stadsbestuur wil namelijk af van de ‘bestaande drugsuitstraling in het straatbeeld van het Centrum’ liet het Parool weten vorige week.

Eind aan de nep cannabis producten in Amsterdam?

De gemeente is van plan harder op te treden tegen deze toeristen winkeltjes die duidelijk op de buitenlandse coffeeshopbezoekers proberen in te spelen met allerlei producten die werkelijk onzin zijn. Daarnaast zijn de producten vaak prominent zichtbaar van buiten, wat ‘een doorn in het oog’ is van Ilse Griek, lid van het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum. De producten zijn volgens haar misleidend, want ze bevatten geen werkzame psychoactieve stoffen, maar promoten wél het gebruik van drugs. En “dat gaan we nu strenger aanpakken” laat ze weten aan het Parool.

“Dat gaan we nu strenger aanpakken”

Het komt daarnaast steeds vaker voor. Niet alleen bij de typische winkeltjes, maar ook bij andere soort winkels. Vorige week zouden zes winkels rondom de Dam en het Rembrandtplein aangesproken zijn geworden op het overtreden van de regels. En als ze zich niet houden aan de regels, kunnen ze een dwangsom verwachten die mogelijk op kan lopen tot duizenden euro’s en inbeslagneming van de producten.

Een woordvoerder van de gemeente liet aan het Parool weten dat de meeste winkeliers wel mee willen werken: “Samen kan er ook gekeken worden naar een andere of zelfs compleet nieuwe invulling van de winkel.”