Onderzoek: Geen genetisch onderscheid tussen ‘Sativa’ en ‘Indica’ cannabis

Uit een nieuwe studie blijkt dat de etikettering van cannabis misleidend is en de chemische samenstelling van een plant niet nauwkeurig weergeeft.

0
autoflower grow diaries urban-gro
- Advertentie -

Nadat eerder in 2016 onderzoeker Ethan Russo al publiceerde over dat er wetenschappelijk niets voor het verschil tussen ‘Sativa’ en ‘Indica’ is te zeggen, publiceerde vorige week onderzoekers van de Dalhousie University in Canada, Wageningen University & Research en Bedrocan hun eigen studie met dezelfde strekking.

Indica vs Sativa: wetenschappelijk klopt er niets van

De termen Indica en Sativa worden vaak toegepast in de cannabisindustrie en er wordt algemeen aangenomen dat ze worden geassocieerd met verschillende aroma’s en psychoactieve effecten. Door de genetische en chemische samenstelling van honderden cannabismonsters te analyseren, toonden de onderzoekers aan dat deze labels slechte voorspellers zijn van de genetica en chemie van een monster.

De bevindingen van het onderzoeksteam worden beschreven in een wetenschappelijk artikel dat op 14 oktober 2021 in het tijdschrift Nature Plants werd gepubliceerd.

“(…)brede wetenschappelijke consensus dat het huidige gebruik van indica en sativa misleidend is”

“Kwekers labelen hun cannabissoorten met de termen indica en sativa. Retailers vertrouwen vervolgens op deze labels om hun producten op de markt te brengen, en consumenten geloven dat deze labels zinvol zijn. Maar er is nu een brede wetenschappelijke consensus dat het huidige gebruik van indica en sativa misleidend is”, zegt Dr. Sean Myles in het persbericht, universitair hoofddocent aan de Faculteit Landbouw van Dalhousie University en hoofdauteur van het onderzoek. “Deze labels zijn gewoon geen betrouwbare indicatoren voor de genetische of chemische samenstelling van een plant.”

Ook namen van cannabis soortjes (ook wel strains genoemd) misleidend

Het onderzoeksteam stelde ook vast dat de creatieve namen die aan cannabissoorten worden gegeven, zoals Lemon Haze en OG Kush, slechte indicatoren zijn voor de chemie en genetica van een soort. Ze ontdekten dat paren soorten met dezelfde naam vaak genetisch en chemisch net zo verschillend zijn als paren soorten met verschillende namen.

“(…)labels en namen van soorten zijn slecht in het informeren van consumenten over wat ze consumeren”

“Als Pinot Noir op een fles wijn verschijnt, kan een consument erop vertrouwen dat de wijn gemaakt is van Pinot Noir-druiven. Helaas kunnen cannabisconsumenten dit vertrouwen niet hebben – labels en namen van soorten zijn slecht in het informeren van consumenten over wat ze consumeren,” zei Dr. Myles.

Het gebrekkige etiketteringssysteem van cannabis is waarschijnlijk ten dele ontstaan ​​vanwege de lange geschiedenis van illegaliteit, wat leidde tot een gebrek aan informatie over plantenstambomen en geen gereguleerde naamgevingsconventies.

“Cannabis is anders dan andere waardevolle gewassen omdat de naamgevingsconventies zeer onbetrouwbaar zijn. Voor patiënten die cannabis als medicijn consumeren, is dit bijzonder zorgwekkend”, zegt co-auteur Dr. Robin van Velzen, docent aan Wageningen University & Research en plantwetenschapper bij Bedrocan International. “Er is nu een brede wetenschappelijke consensus dat een wetenschappelijk onderbouwde naamgevingsconventie vereist is voor de cannabisindustrie.”

Zwak signaal dat het ‘Indica’ label door terpenen komt

Hoewel de onderzoekers aantoonden dat de hedendaagse etikettering van cannabis de genetica en chemie van monsters in het algemeen slecht beschrijft, vonden ze een zwak signaal in de gegevens dat suggereert dat het onderscheid tussen sativa en indica mogelijk wordt veroorzaakt door een klein aantal aromatische verbindingen die terpenen worden genoemd.

“Kwekers en telers labelen hun cannabissoorten misschien nogal subjectief(…)”

Cannabissoorten die als sativa werden bestempeld, hadden hogere concentraties terpenen met thee-achtige en fruitige aroma’s, terwijl indica-monsters over het algemeen hogere concentraties terpenen hadden die aards ruiken. Dit onderscheid in aroma tussen sativa en indica komt overeen met rapporten van recreatieve gebruikers.

Om dit verder te onderzoeken, combineerden de onderzoekers hun chemische informatie met genomische gegevens en identificeerden ze een klein aantal regio’s in het cannabisgenoom die waarschijnlijk bijdragen aan het aardse aroma dat geassocieerd wordt met het ‘indica’-label.

“Kwekers en telers labelen hun cannabissoorten misschien nogal subjectief op basis van een klein aantal aromatische verbindingen die onder genetische controle staan”, zei Dr. Myles. “Maar over het algemeen suggereert onze op feiten gebaseerde benadering dat consumenten niet moeten vertrouwen op cannabisetiketten om hen te informeren over wat ze consumeren.”