Column: Simone van Breda over vrouwen in de cannabisindustrie

Simone van Breda is vertegenwoordiger van THE BULLDOG en voorzitter van de Bond van Cannabis Detaillisten.

0
august de loor vrouwen cannabisindustrie simone van breda
- Advertentie -

Het blijft bijzonder dat een branche die als geen andere over vrouwelijkheid gaat zo door mannen wordt gedomineerd. Desalniettemin zijn er vrouwen actief in de cannabisindustrie. Van het leiden van een coffeeshop tot de inzet op cannabislegalisatie en cannabisrechten. Volgens sommige bronnen is de cannabisindustrie een bijzonder vrouwvriendelijke omgeving en heeft het om verschillende redenen een hoger percentage vrouwen dan veel andere industrieën. Daar waar mensen niet van de daken schreeuwen in een coffeeshop te werken, lijken vrouwen dit nog minder te doen. Maar ze zijn er wel degelijk!

Even voorstellen

Ik zal mijzelf even voorstellen: ik ben Simone van Breda, onderneemster en moeder van drie kinderen. En jawel ik werk binnen de cannabisindustrie. Als vertegenwoordiger van THE BULLDOG en voorzitter van de Bond van Cannabis Detaillisten zet ik mij in voor een beter uitvoerbaar cannabisbeleid. Daarnaast ben ik activistisch ingesteld en deins ik er niet voor terug mijn gezicht te verbinden aan de branche.

onderneemster en moeder van drie kinderen

De ongelijkheid en het stigma in deze branche trekt mij het meeste aan. Ik vind het onbegrijpelijk dat een fenomeen als de coffeeshop al bijna 45 jaar vastzit in een gedoogbeleid. Gevangen in een “criminogene omgeving” en dat terwijl de coffeeshop een sociale functie vervult. Bij het gebruik, zoals bij ieder genotsmiddel, is een goede voorlichting superbelangrijk. Veel mensen hebben geen idee dat de coffeeshop deze functie vervult en zien deze niet anders dan het café of de slijterij waar je alcohol koopt. In mijn omgeving verspreid ik deze boodschap dan ook graag. Wanneer ik het gedoogbeleid uitleg krijg ik regelmatig de reactie hoe dit godsnaam nog zo kan voortbestaan.

Stigma

Inmiddels is de coffeeshop voor velen een legaal fenomeen waar ze mee zijn opgegroeid. En met de opkomst van CBD lijkt het verder te normaliseren. Ondanks dat is het stigma en de negatieve weerklank op cannabis groot. Helaas werd dit mij door een persoonlijk verlies duidelijker dan ooit.

het stigma en de negatieve weerklank op cannabis [is] groot

Eind 2019 is mijn lieve moeder overleden aan de gevolgen van hersentumoren. Toen mijn moeder begin 2019 te horen kreeg dat een zeer agressieve vorm van kanker in haar hersenen had legde zij haar vertrouwen volledig in de reguliere zorg. Zij hadden al een tumor verwijderd. Maar helaas was toen al duidelijk dat de behandeling enkel levensverlengend zal zijn. Omdat ik weet dat het gebruik van CBD- en wietolie goede ondersteuning kan bieden heb ik dit zo snel mogelijk voor haar gerealiseerd.

Ondanks dat ze flink achteruitging van de chemotherapie en bestralingen wilde ze wachten met het gebruik van de olie. Ze durfde het niet. Terwijl mijn moeder verschrikkelijk trots was op mijn werk en mijn pleidooi over hoe ongelijk cannabis in de wereld wordt erkende, bleef zij bang voor het onbekende. Terwijl ze de voorgeschreven medicijnen zo in nam. Dat was voor mij onbegrijpelijk.

Knop ging om: toch aan de cannabisolie

Pas toen wij in september te horen kregen dat er drie tumoren waren teruggekeerd ging de knop om. Na gebruik van de olie knapte ze aanzienlijk op!

Mijn persoonlijke verdriet en ervaring neem ik mee in mijn werk

Ze sliep, at en kwam zelfs weer aan. Helaas was het al een verloren strijd. Mijn persoonlijke verdriet en ervaring neem ik mee in mijn werk. Ik zet dan ook alles op alles om een bijdrage te leveren aan de normalisering, legalisering en het werken naar een beter uitvoerbaar cannabis en coffeeshopbeleid.

Hierbij hoop ik natuurlijk dat in der loop der tijd er steeds meer vrouwen met mij zullen zijn die zich positief zullen inzetten en uitlaten voor en over cannabis. Zodat de branche waarbij vrouwelijkheid het middelpunt is, meer door vrouwen zal worden gedomineerd.