Europese Commissie: geen medicinale cannabis verandering op korte termijn

De Duitse leiding besloot zich meer te concentreren op de corona crisis en op het creëren van een Europese gezondheidsdataruimte.

0
novel food industriële hennep Europees Parlement Commissie CBD europeanen
- Advertentie -

Er is geen Europees plan om op korte termijn de regelgevende belemmeringen voor het gebruik van medicinale cannabis aan te pakken, hebben het voorzitterschap van de Raad van de EU en de Europese Commissie aan EURACTIV bevestigd.

Lees ook:

Zolang het Duitse EU-voorzitterschap loopt geen verandering

Een diplomatieke bron zei dat hoewel het zeker een belangrijk onderwerp is, er op dit moment geen werkzaamheden aan dit dossier zijn gepland tijdens het Duitse EU-voorzitterschap, dat tot het einde van het jaar loopt.

De verwachtingen om medicinale cannabis op EU-niveau aan te pakken, waren hoog gespannen(…)

De verwachtingen om medicinale cannabis op EU-niveau aan te pakken, waren hoog gespannen voor het begin van het Berlijnse voorzitterschap, aangezien Duitsland momenteel de meest geavanceerde Europese markt is voor cannabisproducten voor medische doeleinden.

Nadat Duitsland in 2017 een hervorming van de drugswetgeving van het land had aangenomen, maakte het de weg vrij voor andere EU-landen om beleid te ontwikkelen om patiënten gemakkelijker toegang te geven tot medicinale cannabis.

De Tsjechische Republiek, Italië, Malta, het Verenigd Koninkrijk en ons eigen Nederland behoren tot de andere lidstaten die een specifieke regeling hebben vastgesteld voor de behandeling van een beperkt aantal medische aandoeningen met cannabis.

Duitsland leider in Europa op het gebied van medicinale cannabis

Voordat de wet werd gewijzigd, kregen slechts 1.000 patiënten cannabis voorgeschreven. In 2018, nadat de wet was aangenomen, vaardigden artsen ongeveer 142.000 recepten uit voor alleen medicinale cannabis.

In 2017 heeft de Duitse regering ook een nieuw orgaan opgericht binnen het Duitse geneesmiddelenbureau (BfArM) dat belast is met het reguleren van de opkomende binnenlandse medicinale cannabisindustrie en het afgeven van licenties voor de import van medicinale cannabis.

Lees ook:

Volgens de belangrijkste belanghebbenden in de cannabisindustrie wordt het Duitse model beschouwd als een referentie voor hoge kwaliteitsnormen op EU-niveau en beste praktijken wat betreft het wegnemen van belemmeringen voor het vrije verkeer van medicinale cannabisproducten. Dat in tegenstelling tot Nederland, waar Bedrocan een monopolie heeft op de productie. Alhoewel recentelijk we van Fyta Group te horen kregen dat een rechter ze zonder opiumontheffing toelaat cannabis te kweken.

EU concentreert zich op corona crisis en creëren Europese gezondheidsdataruimte

In een recent interview met EURACTIV stelde Sita Schubert, secretaris-generaal van de European Medicinal Cannabis Association (EUMCA), voor om de Duitse regelgevende benadering van medicinale cannabis naar heel Europa uit te breiden.

Om deze redenen leek het Duitse voorzitterschap een gelegenheid om een debat op gang te brengen over een EU-breed kader, mede gezien het feit dat gezondheidskwesties tot de topprioriteiten voor het semester behoren.

De Duitse regering besloot echter om zich meer te concentreren op de corona crisis en op het creëren van een Europese gezondheidsdataruimte.