Duitsland stemt tegen cannabis legalisatie voorstel van De Groenen

Vorige week stemde Duitsland over een cannabis legalisatie wetsvoorstel van De Groenen, maar dat werd met een ruime meerderheid tegen gestemd. 

0
Duitsland legalisering cannabis monopoly medicinale cannabis cansativa aphria Baden-Württemberg Groenen CDU
- Advertentie -

In Duitsland is medicinale cannabis alweer een tijdje legaal, maar volledige cannabis legalisatie laat nog op zich wachten. Vorige week stemde de Bundestag over een wetsvoorstel van De Groenen dat cannabis zou legaliseren, maar daar werd met een ruime meerderheid tegen gestemd.

Duitsland grootste potentiële markt voor medicinale cannabis

De verwachtingen waren dan ook niet hoog dat het wetsvoorstel aangenomen zou worden. Maar de internationale cannabisindustrie houdt Duitsland nauwlettend in de gaten. Duitsland wordt gezien als de grootste potentiële markt door onder andere de grote legale cannabis bedrijven uit Canada. Die exporteren inmiddels hun medicinale wiet al een aantal jaar naar Duitsland omdat Duitsland zelf geen medicinale cannabis kweekt.

Duitsland wordt gezien als de grootste potentiële markt

Op dit moment heeft het bedrijf Cansativa het monopolie gekregen op de distributie van medicinale cannabis in Duitsland. Zij distribueren medicinale cannabis geimporteerd uit Canada, maar ook zelfs uit Uruguay.

Ook de enige Nederlandse product van medicinale cannabis, Bedrocan, exporteert naar onze oosterburen.

Gaat Duitsland, dan volgt de rest

Voor Europa speelt bij veel landen dat eerst het grote Duitsland of Frankrijk om moet gaan voordat de rest zal durven te volgen. Luxemburg zei wel cannabis te gaan legaliseren, maar heeft dat toch uitgesteld in verband met de corona crisis. Dat is jammer, want dat had meer druk binnen de Benelux op de andere leden kunnen geven (België en Nederland) om met beleid te komen wat aansluit op Luxemburg.

Voordat Duitsland zal gaan, is de verwachting dat eerst de Verenigde Staten op federal niveau om zullen moeten gaan. Aanstaande 3 november zullen daar 4 staten over volledige cannabis legalisatie stemmen, naast dat er natuurlijk de president wordt gekozen. De verwachting is overigens dat in iedere van die 4 staten het referendum de meerderheid zal krijgen. Mede omdat de oppositie in vergelijking met 4 jaar geleden afwezig is. Dit zal nog verder de druk opvoeren naar de nationale regering, of dat nu Trump zal zijn of Biden. 66% van de Amerikanen is voor legalisatie van cannabis.