Regering Trump blokkeert al jarenlang cannabis onderzoek

Niet een hele grote verassing.

0
democratische partij cannabis trump cannabis onderzoek cannabis legalisatie amerikaanse congres more act joe biden drug czar
- Advertentie -

Het was al langer bekend dat de enige producent voor cannabis om deel te nemen aan onderzoek van de Food and Drug Administration (FDA) de universiteit van Mississippi is. En dat dat behoorlijk tegenvalt. Sinds 2016 zou daar verandering in komen nadat er tientallen jaren over is geklaagd. Maar er kwam maar steeds niets van. Wat blijkt? De regering Trump gelooft dat het 50 jaar oude programma illegaal is, blijkt uit een interne memo van de Departement of Justice.

Interne memo uit 2018 blokkeert cannabis onderzoek

de verdragen stellen dat slechts één overheidsinstantie (…) toezicht kan houden op de cannabisteelt voor onderzoek

De interne memo werd ontdekt door een groep advocaten die de Department of Justice succesvol aanklaagde. De memo rept vooral over de Single Convention uit 1961 en de interpretatie daarvan.

Volgens de Single Convention moest elke VN-lidstaat bepaalde drugs verbieden, inclusief cannabis. En de verdragen stellen inderdaad dat slechts één overheidsinstantie, in een bepaald land, toezicht kan houden op de cannabisteelt voor onderzoek of medische doeleinden. Die instantie moet ook eigenaar blijven van de planten en ook rechtstreeks toezicht houden op de distributie van plantmateriaal. De enige uitzondering is als de overheidsinstantie vertrouwde derden aanwijst voor de teelt, verwerking, opslag en transport van de wiet, en dat is precies wat Obama’s telersprogramma moest doen.

Waar gaat het fout?

Waar het fout gaat? In de verdragen staat dat slechts één overheidsinstantie de wietvoorraden van het land kan behandelen. Maar in de VS hebben twee agentschappen – de DEA en het National Institute of Drug Abuse (NIDA) – al iets meer dan een halve eeuw de leiding over federaal gekweekte cannabis.

Het probleem is dat deze memo geheim werd gehouden van het volk en pas nu boven water is gekomen

“Als deze visie op de wet correct is, en deze herziening van de regels die de DEA toepast op geregistreerde fabrikanten echt nodig is om te voldoen aan de conventie, dan zijn de regels in strijd geweest met de UN Single Convention,” vertelde Shane Pennington vorige maand aan MERRY JANE. Pennington is een van de advocaten die met succes de Department of Justice aanklaagden om de memo te verkrijgen. “Dat is nogal verrassend. Je vertelt me, al die tijd dat NIDA delen van dit programma uitvoerde en de DEA andere delen uitvoerde, dat dat nog steeds illegaal was volgens internationale verdragsverplichtingen?”

Het probleem is dat deze memo geheim werd gehouden van het volk en pas nu boven water is gekomen.

De Office of Legal Council begon waarschijnlijk ergens in 2017 met het opstellen van de memo, tijdens de ambtstermijn van Jeff Sessions als hoofd van het ministerie van Justitie. Maar zelfs nadat de anti-cannabis Jeff Sessions was afgetreden als procureur-generaal van de VS, handhaafde de Department of Justice dit beleid in het geheim, zodat Amerikaanse wetenschappers nooit een passende verdediging zouden kunnen opzetten.