Studie: nauwelijks vaporizer-gerelateerde longziekte in legale staten

Staten die cannabis hebben gelegaliseerd, ondervonden veel minder gevallen van de vaporizer-gerelateerde longziekte EVALI, aldus een studie.

0
project c chris haver EVALI vaporizer longziekte cannabis america placebo legalisatie van cannabis
- Advertentie -

Staten die cannabis hebben gelegaliseerd, ondervonden veel minder gevallen van de vaporizer-gerelateerde longziekte EVALI (e-cigarette or vaping product use-associated lung injury, in het Nederlands: e-sigaret of vaping product gebruik geassocieerd longletsel), ten opzichte van staten waar cannabis niet gelegaliseerd is volgens gegevens gepubliceerd in het tijdschrift Addiction.

Cannabisverbod zorgt voor longletsel

Alaska, Californië, Colorado, Oregon en Washington – hadden allemaal minder dan één EVALI-geval per 100.000 inwoners

In een persbericht over de studie schrijven ze: “Een negatieve relatie tussen EVALI-prevalentie en het gebruik van vaporizers vóór de uitbraak en het gebruik van cannabis suggereert dat gevestigde markten mogelijk een verdrongen gebruik van riskantere, informeel geproduceerde e-liquids hebben. Inderdaad, de vijf eerste staten die recreatieve cannabis legaliseerden – Alaska, Californië, Colorado, Oregon en Washington – hadden allemaal minder dan één EVALI-geval per 100.000 inwoners van 12 tot 64 jaar. In geen van de staten met de hoogste EVALI-prevalentie – Utah, North Dakota, Minnesota, Delaware en Indiana – is ​​recreatief gebruik van cananbis gelegaliseerd. ”

Reactie Paul Armentano, adjunct-directeur van NORML

“Deze resultaten komen niet als een verrassing”

In een reactie op de bevindingen zei Paul Armentano, adjunct-directeur van NORML: “Deze resultaten komen niet als een verrassing. In staten waar cannabis wettelijk is gereguleerd, neigen consumenten naar de bovengrondse detailhandel, waar ze toegang hebben tot in het laboratorium geteste producten die zijn vervaardigd door bedrijven met een vergunning.”

Hij voegde eraan toe: “Net zoals een alcoholverbod aanleiding gaf tot de illegale productie van gevaarlijke ‘badjenever’, biedt het verbod op marihuana operaties met slechte intenties, en geen bedrijven met vergunning, de mogelijkheid om aan de vraag van de consument te voldoen – soms met tragische gevolgen.”

Eerdere analyse vond vergelijkbare resultaten

Een eerdere analyse, gepubliceerd in april in het Journal of the American Medical Association (JAMA) Network Open, meldde op vergelijkbare wijze: “[EVALI-gevallen] waren geconcentreerd in staten waar consumenten geen legale toegang hebben tot cannabis winkels voor recreatieve marihuana. … Een mogelijke gevolgtrekking uit onze resultaten is dat de aanwezigheid van legale markten voor marihuana heeft geholpen om EVALI te verzachten of te beschermen. ”

Vitamine E-acetaat is de boosdoener

“Vitamine E-acetaat is sterk verbonden met de EVALI-uitbraak”

Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention zochten bijna 3.000 mensen ziekenhuisopname vanwege de ziekte, die vorig jaar september een hoogtepunt bereikte, en bijna 70 mensen stierven als gevolg daarvan. Eind vorig jaar identificeerde de CDC publiekelijk vitamine E-acetaat – een verdunningsmiddel dat soms aanwezig is in nagemaakte, ongereguleerde vape-penproducten – als een primaire “boosdoener” bij de uitbraak.

Eerder dit jaar herhaalde het bureau: “Vitamine E-acetaat is sterk verbonden met de EVALI-uitbraak. Vitamine E-acetaat is aangetroffen in productmonsters die zijn getest door FDA en staatslaboratoria en in longvloeistofmonsters van patiënten die zijn getest door CDC uit geografisch diverse staten. Vitamine E-acetaat is niet gevonden in het longvocht van mensen die geen EVALI hebben. ”

Angst zorgt voor een mogelijk verbod op online verkoop vaporizers

De angst voor meer gevallen, heeft ervoor gezorgd dat er zelfs een wet in de maak is wat een verbod zou creëren op de online verkoop van vaporizers. De wet is geïntroduceerd door senator Dianne Feinstein (een Democraat uit Californië), maar er gebeurt al een tijdje niets meer mee.