Deze week werd bekend dat er naast wiet uit Canada, nu ook medicinale cannabis uit Uruguay in de Duitse apotheken ligt. Dat berichtte mjbizdaily.com eerder deze week.
Duitsland doet het beter op medicinale cannabis gebied dan Nederland
Sinds 30 september wordt ‘Tilray Cheese Quake (Indica Strong)’ aan Duitse apotheken aangeboden
Duitsland heeft al een aantal jaar geleden medicinale cannabis gelegaliseerd en dat doen ze beter dan wij Nederlanders vooralsnog. In tegenstelling tot het Nederlandse systeem met een monopolie voor een producent, Bedrocan, en geen legale import toegestaan (terwijl Bedrocan wel mag exporteren), maakt voor een zeer beperkt aanbod aan producten. Zelfs cannabisolie op recept (met THC en/of CBD) is niet verkrijgbaar vanuit de apotheek, met als hoge uitzondering Transvaal apotheek in Den Haag.
Sinds 30 september wordt ‘Tilray Cheese Quake (Indica Strong)’ aan Duitse apotheken aangeboden met 22% THC. Tilray? Ja Tilray (NASDAQ:TLRY) weer. Wat blijkt, het is gekweekt in Uruguay door een derde partij en geïmporteerd door Tilray Portugal. In Portugal is het in hun faciliteit dat goedgekeurd is voor Europese Good Manufacturing Practice (GMP) verwerkt, waarna het naar Duitsland is geëxporteerd. Tilray verkoopt de medicinale cannabis voor 9.50 euro per gram aan de Duitse apotheken.
Good Manufacturing Practice (GMP)?
Dat gedeelte over GMP is wel apart, zoals het artikel op mjbizdaily.com ook opmerkt. Want het leest alsof het puur en alleen door het ‘verwerken’ in hun facliteit in Portugal, dat het product goedgekeurd is voor GMP. Wat zou dat verwerken zijn? Wat is er nu werkelijk nog te verwerken? Grinden en verpakken?
Het lijkt toch allemaal wel een beetje op gesjoemel. Niet dat we tegen het importeren en exporteren van cannabis producten zijn. In tegendeel zelfs. Zoals James Burton in onze Cannabis Industrie Podcast opmerkte zou bij volledige legalisatie over heel de wereld, vooral juist rond de evenaar cannabis vrijwel uitsluitend buiten moeten worden gekweekt,waarna het geëxporteerd naar de rest van de wereld kan worden. Net zoals met wijn. Beter voor het milieu, de consument en de lokale (veelal arme) bevolking.