VVD heeft kamervragen voor Grapperhaus n.a.v. documentaireserie ‘Cannabis’

Een van de vragen zal zijn: ‘Heeft de drugscrimineel Johan van L. betalingen en/of vergoedingen ontvangen voor zijn medewerking aan de serie Cannabis? Zo ja, hoeveel?’

0
cannabis 2doc npo2 serie documentaireserie persbericht reactie Openbaar Ministerie (OM)
- Advertentie -

Gisteren was alweer het tweede deel van de documentaireserie ‘Cannabis’ te zien bij de KRO/NCRV op NPO2 (iedere week vanaf 20.25). Nog voor de uitzending werd bekend via de producent Robert Oey dat twee leden van de VVD kamervragen gaan stellen aan de minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus naar aanleiding van de documentaireserie. De oplettende lezer had ze 5 oktober op 1848 al kunnen lezen.

Producent Robert Oey: VVD heeft kamervragen voor Grapperhaus n.a.v. documentaireserie ‘Cannabis’

Op zijn persoonlijke Facebook plaatste Robert Oey het volgende bericht:

In het geval hij de Facebook post verwijdert, hieronder nog een keer de volledige tekst van het bericht:

Vanavond deel 2 van onze serie Cannabis. Het OM vond dat ze onvoldoende aan het woord kwam na het zien van deel 1. Nou, vooral kijken vanavond. En oh ja, de VVD heeft kamervragen voor de minister van justitie en veiligheid. Welke? Nou o.a. deze: ‘Heeft de drugscrimineel Johan van L. betalingen en/of vergoedingen ontvangen voor zijn medewerking aan de serie Cannabis? Zo ja, hoeveel?’ Wie o wie zou deze vertegenwoordigers van het volk hebben ingefluisterd? Had John het ze niet wat makkelijker kunnen maken en de belastingbetaler haar zure centen niet kunnen besparen door die vraag gewoon rechtstreeks aan de producent te stellen? Nou John (en uiteraard kamerleden Yesilgoz en El Yassini) bij deze; het antwoord luidt nee. Geen cent.

Een van de vragen die er aan zit te komen van voor Grapperhaus is dus de volgende:

  • ‘Heeft de drugscrimineel Johan van L. betalingen en/of vergoedingen ontvangen voor zijn medewerking aan de serie Cannabis? Zo ja, hoeveel?’

In de Facebook post geeft Robert Oey ook gelijk antwoord: “Nee. Geen cent”.

Ook de andere vragen van Yeşilgöz-Zegerius en El Yassini (beiden VVD) aan de ministers voor Justitie en Veiligheid en voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media zijn bekend.

  • Bent u bekend met de reactie van het Openbaar Ministerie (OM) op de TV-serie Cannabis?
  • Deelt u de analyse van het OM ten aanzien van de TV-serie Cannabis?
  • Wat is uw reactie op het feit dat een rechercheur als meinedig wordt weggezet en op de heimelijke opname van een telefoongesprek tussen een officier van justitie en een advocaat?
  • Bent u bekend met de aanscherpingen die de NPO heeft doorgevoerd met betrekking tot de betalingen die zijn bedoeld om de onafhankelijkheid van de publieke omroep verder te borgen?
  • Klopt het dat deze aanscherpingen zijn doorgevoerd om een herhaling van betalingen te voorkomendie door omroep Powned zijn gedaan aan motorclub ‘No Surrender’ voor de webserie Captain Henk?
  • Zo ja, welke aanscherpingen zijn er gedaan en vanaf wanneer gelden die aanscherpingen?
  • Hoe verhoudende aanscherpingen van de NPO met betrekking tot het doen van betalingen aan gasten en deskundigen voor hun medewerking aan programma’s zich met de betalingen en/of vergoedingen die zijn gedaan aan drugscrimineel John van L.? Is hier in feite niet sprake van eenzelfde situatie zoals bij de webserie ‘Captain Henk’? Zo nee, waarom niet?

Reactie Vera Bergkamp (D66) en Sidney Smeets, een van Johan van Laarhoven zijn advocaten

Ook was er een korte reactie van Vera Bergkamp (D66) bij het delen op haar Facebook pagina van het bericht van Robert Oey.

“Heel soms schaam ik me voor collega’s uit de Tweede Kamer. Dit is zo’n moment.” aldus Vera Bergkamp.

Ook een van Johan van Laarhoven zijn advocaten, de altijd uitgesproken Sidney Smeets van Spong Advocaten, reageerde in twee Tweets.

“De documentaire #cannabis maakt veel los. Van dubieuze artikelen in de T, via Kamervragen van populistische onzinvragenkampioen Dilan Yesilgöz tot een discussie over de legalisatie van softdrugs. Kijkt u volgende week weer? Iedere woensdag om 20:25 uur op NPO2.” aldus Smeets.

“En om Dilan Yesilgöz maar meteen uit de droom te helpen. ‘Cannabis” is een integere journalistieke documentaire. In tegenstelling tot het Openbare Ministerie dat geld bood voor de Sumo-documentaire die bedoeld was haar in een goed daglicht te stellen, is hier uiteraard niemand betaald.” vervolgende Smeets in een tweede Tweet.

“Rancuneus en tendentieus’ stuk verschenen van Jos Slats in Quote over Johan van Laarhoven

Op de dag van de eerste aflevering (vorige week woensdag, 30 september) verscheen er ook een ‘rancuneus en tendentieus’ (aldus Derrick Bergman van Stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbond) in Quote van Jos Slats, die eerder meewerkte aan de documentaireserie. Het was ons ontgaan, maar de tweet kwam ineens boven drijven.

Volgens de immer goed ingewijde Derrick Bergman (die als voorzitter tweet namens stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod) verscheen het stuk omdat de schrijver, Jos Slats, eerder meewerkte als onderzoeker voor de documentaireserie ‘Cannabis’. Daarvoor is hij ook langs geweest om informatie op te doen op het kantoor van de stichting.

Maar na onenigheid met de makers verschijnt hij niet in de aftiteling en publiceert vervolgens dit stuk op Quote over Johan van Laarhoven. Een ‘rancuneus en tenditeus stuk’, aldus Derrick.

De documentaireserie maakt veel los dus. Eerder reageerde ook het Openbaar Ministerie al met een persbericht.

Bekijk hieronder de trailer van de documentaireserie ‘Cannabis’.