OM reageert met persbericht op documentaireserie ‘Cannabis’

De documentaireserie zou geen ‘uitgebalanceerd beeld’ laten zien van de zaak Johan van Laarhoven.

0
- Advertentie -

Naast een hoofdrol voor Johan van Laarhoven, is er een hoofdrol voor het Openbaar Ministerie (OM) in de documentaireserie ‘Cannabis’ die gisteren in première ging. Dat is ze zeker niet ontgaan, want dezelfde dag (op een zondag) zagen ze aanleiding om een persbericht te versturen waarin ze verdediging gaan.

OM reageert op documentaireserie ‘Cannabis’

‘Kwalijk en onbehoorlijk’ zijn twee kernwoorden waarmee de eerste alinea van het persbericht wordt afgesloten. Daarmee doelen ze op hoe een aantal officieren van justitie worden neergezet. En de documentaireserie zou geen ‘uitgebalanceerd beeld’ laten zien van de zaak Johan van Laarhoven. Verder schrijft het OM:

Advocaten hebben maar uiteraard maar één belang, en dat is dat van hun cliënt. Een aantal advocaten komt veelvuldig aan het woord in de serie en krijgt alle ruimte om kritiek te spuien op het OM en op de betrokken officieren van justitie. Ook een betrokken rechercheur wordt als meinedig neergezet. Het staat het OM niet vrij om thans de eenzijdige en onjuiste beweringen en aantijgingen van de raadslieden in de zaken van de verdachten te weerleggen. Het OM wacht daarmee tot de verdere behandeling van de strafzaak tegen de verdachten in de zaken rondom The Grass Company en doet dat vanzelfsprekend niet via de media.

Dat laatste zinnetje is wel apart, want ze versturen dus wel een persbericht op de dag van de première.

Reactie Sidney Smeets

Een van de advocaten van Johan, Sidney Smeets, was er als de kippen bij om te reageren door middel van Twitter op het persbericht. Hij stelt een alternatieve titel voor.

In een aantal Tweets gaat Sidney Smeets ook in op het verweer van het OM dat zij zich niet genoeg hebben kunnen verdedigen, ondanks dat ze veelvuldig in de documentaireserie te zien zijn.

Première geweest afgelopen zondag, woensdag 30 september op TV

Afgelopen zondag ging de documentaireserie ‘Cannabis’ in premiere in Utrecht. Daar was ook aanwezig Vera Bergkamp van D66, wiens ‘wietwet’ en haar inzet voor de regulering van de achterdeur bij de meeste mensen wel bekend is.

Update 28 september 17:10: reactie Robert Oey

Inmiddels heeft de producent Robert Oey gereageerd in het Parool.

Daartegen zei hij het volgende: “We hebben tijdens het maken regelmatig contact gehad met justitie. We hebben bijvoorbeeld ook een aantal aanpassingen gedaan die zij hebben voorgesteld.(…) Minister Grapperhaus is ingestapt en heeft zich zelfs met de zaak bemoeid. Justitie schoffeert met deze reactie haar eigen minister.”

Update 30 september: reactie KRO/NCRV

Ook de KRO/NCRV reageerde, meldde Omroep Brabant: “Het staat het OM natuurlijk vrij om over het eindresultaat van de documentaire een oordeel te hebben, maar dat doet niets af aan de zorgvuldigheid waarmee de reeks is gemaakt.”

De trailer van de serie is bovenaan dit artikel te zien. De eerste aflevering van de documentaireserie ‘Cannabis’ is te zien op 30 september om 20.25 op NPO2.