Burgemeester Smallingerland ziet wietproef kwekerij wel zitten

"Door wiet te legaliseren, ban je criminaliteit uit. En wordt het telen een gewone bedrijfstak."

0
aanmelden wietproef wietexperiment etten-leur project c grow solutions experiment gesloten coffeeshopketen drachten
- Advertentie -

Het kan ook anders dan in Etten-Leur. Afgelopen zaterdag publiceerde namelijk de Leeuwarder Courant een stuk over mogelijkheden voor wietproef aspirant kwekers in de gemeente Smallingerland. De burgemeester Jan Rijpstra ziet het wel zitten.

Reactie burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland

Burgemeester Jan Rijpstra zei tegen de Leeuwarder Courant: “Wiet moet gewoon uit de illegaliteit. We hebben hier aardig wat hennepplantages opgerold en huizen gesloten. Door wiet te legaliseren, ban je criminaliteit uit. En wordt het telen een gewone bedrijfstak.”

“Door wiet te legaliseren, ban je criminaliteit uit. En wordt het telen een gewone bedrijfstak”

Wijze woorden die in schril contrast staan met het eerder genoemde Etten-Leur, dat zich openlijk uitsprak tegen de komst van een wietproef kwekerij in hun gemeente. Mocht een wietproef aspirant als locatie in hebben gevuld een plek in de gemeente Etten-Leur, kan hun aanvraag de prullenbak in.

Een door de overheid gepubliceerd document naar aanleiding van een informatieavond voor gemeenten die zijn genoemd in een wietexperiment aanvraag, kwam naar boven dat een negatief advies van de gemeente voor de locatie betekent dat het traject daar al stopt. De locatie moest namelijk in de aanvraag worden genoemd en mag daarna niet meer gewijzigd worden.

Uit in totaal zes aanvragen wordt nu een aanvraag behandeld

De gemeente Smallingerland ziet het wel zitten en is bezig om zich te buigen over een aanvraag. Toenmalig burgemeester Pieter van der Zaag sprak zich al in 2000 uit voor de legale kweek van cannabis door boeren, laat de Leeuwarder Courant weten. Dat deed ook zijn opvolger Bert Middel acht jaar later.

“Ik verwacht dat de aantrekkelijkheid om zelf thuis te kweken verdwijnt door hennepteelt uit duistere praktijken te halen’’

Er zouden in totaal zes aanvragen zijn ingediend voor een kwekerij in Smallingerland, maar er wordt gerept over maar eentje waar de burgemeester een risico-onderzoek naar aan het doen is.

De indiener zou zich ook in Groningen hebben gemeld.

De Leeuwarder Courant maakt doodleuk ook al de boogde locatie bekend, namelijk Tussendiepen 33, waarin voorheen R.J. Visser Karrosserie gevestigd was. Het zou gaan om Leli Holland BV.

Het laatste woord is aan de burgemeester: “Ik verwacht dat de aantrekkelijkheid om zelf thuis te kweken verdwijnt door hennepteelt uit duistere praktijken te halen.’’