Eric Uleman (CannNext): Wietproef pas echt van start in Q1 2023

“Als je het document leest dan zie je toch een zeer pittig traject dat de overheid hier onderneemt met een behoorlijk hoog risicoprofiel”

0
CannNext Eric Uleman
- Advertentie -

Gisteren berichtten we over nieuw document wat eerder deze week gepubliceerd werd door de overheid naar aanleiding van een informatieavond voor gemeenten die genoemd werden in de plannen van een of meerdere van de 149 wietproef aspiranten. Dat document bereikte ook Eric Uleman, directeur van CannNext, die commentaar levert in de nieuwsbrief en in een persbericht op de website van CannNext.

CannNext is een van de weinige bedrijven in Nederland met een opiumontheffing en heeft dus ervaring met de overheid wanneer het aankomt op legaal wiet kweken onder gecontroleerde omstandigheden. Het heeft een onderzoek vergunning van de overheid voor medicinaal cannabis onderzoek.

Eric Uleman voorziet een pittig traject

“(…)zeer pittig traject dat de overheid hier onderneemt met een behoorlijk hoog risicoprofiel”

“Als je het document leest dan zie je toch een zeer pittig traject dat de overheid hier onderneemt met een behoorlijk hoog risicoprofiel”, zegt Eric Uleman, directeur van CannNext Nederland, in het persbericht. Hij vervolgt: “De tijdslijnen zijn uiterst optimistisch, gebaseerd op onze eigen ervaringen en dergelijke trajecten in het buitenland. De overheid verwacht dat begin 2021 10 telers zijn aangewezen. Dit betekent dat ze voldoen aan de criteria van de overheid en een positief advies van de gemeente hebben ontvangen. Dit betekent ook dat de telers geheel volgens de Bibob procedure zijn doorgelicht en er geen criminele activiteiten of netwerken zijn geconstateerd.”

Negatief advies gemeente is einde oefening voor wietproef aspirant

eerste levering aan de coffeeshops pas eind Q1 2023

“De meeste partijen zullen wel 9 maanden met bouw en inspecties bezig zijn. Alle faciliteiten kunnen bovendien – vanwege overlap in leveranciers – waarschijnlijk niet tegelijkertijd worden gebouwd. Dit is een nieuwe industrie en bij gemeentes is er nog weinig kennis van inspectie van teeltlocaties en bij de overheid is er een zeer beperkte capaciteit. Deze termijn is daarom nog optimistisch”, gaat Eric Uleman verder in het persbericht. “Bovendien hebben we nu ook nog te maken met een Covid-19 factor”.

Interessant opmerking in het persbericht gaat over hoe belangrijk de rol van de gemeente is. Omdat de locatie niet meer mag gewijzigd worden in de aanvraag, betekent een negatief advies van de gemeente voor de locatie dat het traject daar al stopt voor de wietproef aspirant.

Na de aanvragen, loting, bouw, start van de kweek en de invoering van het landelijke Track and Trace systeem, verwacht CannNext dat de eerste levering aan de coffeeshops pas zal plaatsvinden eind Q1 2023.

Lees hier het volledige persbericht, lees hier het eerder naar gerefereerde Vragen en Antwoorden document van de overheid en neem zeker een kijkje op onze verzamelpagina met al het nieuws over de wietproef / het wietexperiment.