Column: growshop Plantarium over hun medicinale cannabis consultatie

De derde column van de eerste legale growshop van Nederland, Plantarium in Nijmegen, over hun medicinale cannabis consultatie.

0
growshop plantarium
- Advertentie -

Plantarium Altijd al benieuwd geweest wat er bij een cannabis-growshop achter de schermen gebeurd? Je bent niet de enige. Gelukkig kun je alles over lezen in de maandelijkse columns van Plantarium op cannabisindustrie.nl Heb je de vorige columns gemist? Lees die dan hier terug.

Plantarium, de eerste legale growshop van Nederland en het cannabis expertise centrum, is naast een winkel vooral een plek waar mensen advies kunnen in winnen. Een erg belangrijk onderdeel van onze werkzaamheden bij Plantarium is informatie geven over het medicinaal gebruik van cannabis.

Medicinale cannabis consultatie bij growshop Plantarium in Nijmegen

Over het medicinaal gebruik van de cannabis is veel zin en onzin te vinden op het internet. Daarnaast is het anekdotisch bewijs overvloedig en het wetenschappelijk bewijs lastig te vinden of moeilijk te interpreteren. Bij Plantarium combineren we het wetenschappelijk bewijs met onze 25-jarige kennis van de cannabisplant. Samen met onze klanten kijken we welk wetenschappelijk bewijs er is voor de invloed van cannabinoïden en terpenen op de klachten of jet ziektebeeld waar de klant verlichting voor zoekt. We pretenderen niet dat Growshop Plantarium we artsen zijn bij Plantarium, ook niet dat cannabis het wondermiddel is dat alle wonden heelt. We houden het bij de wetenschappelijke feiten met als doel de klant zo veel mogelijk regie te geven over zijn of haar klachten. We stimuleren de klant altijd om dit in samenspraak te doen met zijn of haar arts of behandelaar. Indien gewenst mogen arts of behandelaar ten alle tijden aan sluiten bij onze medicinale consulten. 

Om een beeld te geven van hoe een medicinaal consult in de praktijk in zijn werk gaat schets ik deze week het verhaal van Marije (gefingeerde naam uit privacy overwegingen). In een volgend column zal ik inzoomen op het verhaal van Ingrid en Jip, een moeder en zoon die samen cannabis willen kweken om zo Ingrid te helpen in de strijd tegen kanker. Nog even geduld, volgende maand is mijn collega B aan de beurt om jullie op de hoogte te stellen van innovaties in de cannabis kweek in binnen- en buitenland.

Marije

Marije komt op een zonnige zaterdagmiddag onze winkel binnen lopen. Ze is op zoek naar een draagbare vaporizer. Weet, meestal is het topdrukte in onze winkel op de zaterdagmiddag. Mijn collega helpt Marije met het adviseren en uitzoeken van een vaporizer, maar komt er gaande het gesprek achter dat ze veel vragen heeft over hoe ze het verdampen van cannabis het beste voor medicinaal gebruik inzet. Samen met mijn collega wordt besloten dat Marije het beste op de donderdag erop terugkomt. Direct wordt er een vervolgafspraak met mij gepland. 

Growshop Plantarium Marije is 24 jaar en heeft ADHD, zo vertelt ze mij de donderdag dat ze langs komt voor een medicinaal consult. De ADHD is een jaar terug gediagnosticeerd naar aanleiding van een psychologisch onderzoek. Marije voelt zich vaak onrustig, kan zich lastig concentreren en is regelmatig overprikkelt. Marije komt over als een energieke en vrolijke jonge vrouw, maar vertelt dat ze zich vaak depressief kan voelen. Ze studeert culturele wetenschappen aan de universiteit en heeft een druk sociaal leven. Anderhalf jaar geleden heeft ze haar studie op pauze gezet, het ging niet meer. De huisarts constateerde burn-out klachten en verwees haar door naar een psychologe. Zij ontdekte uiteindelijk ADHD als onderliggende oorzaak van de burn-out en de somberheidsklachten. Marije volgde een training om beter met ADHD om te kunnen gaan en er werd methylfenidaat voorgeschreven, beter bekent onder de merknamen Ritalin of Concerta. De training hielp enigszins, maar de medicatie verergerde de klachten. Marije werd onrustig en gespannen als ze de Ritalin innam en als het medicijn uit begon te werken werd ze intens somber. Ze voelde zich vaak opgelaten in sociale situaties en vriendinnen vonden het vervelend dat ze maar door bleef praten. Daarom is ze uiteindelijk gestopt met methylfenidaat.   

Marije vertelt dat ze rust in haar hoofd kreeg toen ze met een vriendin een keer een jointje rookte

Marije vertelt dat ze rust in haar hoofd kreeg toen ze met een vriendin een keer een jointje rookte. Ze kon helder nadenken en haar gedachten hielden op met door hoofd te racen. Eigenlijk was dit het effect waar ze naar op zoek was met de medicatie die ze voorgeschreven kreeg. Marije ging de volgende dag zelf naar de coffeeshop om cannabis te kopen. Het had toch niet helemaal het gewenste effect deze keer werd ze onrustig en angstig van de cannabis. De keer daarop probeerde ze hasj, dit werkte weer wat beter voor haar, maar ze werd er toch ook wel slaperig van. Nu rookt ze van tijd tot tijd een jointje. Meestal aan het eind van een drukke dag, als ze een tentamen moet inleveren of in een sociale setting. Het effect is wisselend en niet altijd waar ze op hoopt. Marije vraagt zich af hoe dat kan, gelukkig kunnen we haar daar bij goed helpen.

Eerste stap: literatuur onderzoek

Bij een klant als Marije is de eerste stap die wij als Plantarium ondernemen steevast een literatuur onderzoek. Want wat zegt de wetenschappelijke literatuur over cannabinoïden en ADHD? Het bewijs was helaas gering, veelal anekdotisch en goede klinische dubbelblind studies hebben nog niet plaats gevonden. Vervolgens kijken we naar de ervaring die Marije al heeft met het gebruik van cannabis. Wanneer behaalde ze het gewenste effect? Welke soort cannabis of hasj gebruikte ze toen? In welke setting nam ze dit tot zich? Op welke manier? Door dit systematisch uit te vragen en te combineren met de medicinale kennis van cannabis kwamen we tot een conclusie. Voor Marije zouden sativa dominante soorten die niet al te hoog in THC zitten en daarnaast een gezonden dosis CBD en CBG bevatten waarschijnlijk het best kunnen werken. Daarnaast opperde we het idee Marije om de cannabis middels een vaporizer tot zich te nemen. Het effect van een vaporizer is direct, vrij van schadelijke stoffen en gemakkelijk te sturen. Daarnaast werkt het minder versuffend dan het roken van een joint waar vaak ook tabak in zit. Dit komt voornamelijk door de nicotine en de stoffen die ontstaan wanneer je cannabis verbrandt in plaats van verdampt. Marije kreeg van ons een vaporizer mee zodat ze deze thuis kon testen en het adres van een goede coffeeshop van Nijmegen waar ze haar verder kunnen helpen met een sativa dominante soort die niet al te hoog in THC zit. We spraken af om elkaar over twee weken weer te treffen en te kijken of de tips hielp en het beoogde effect had. 

Twee weken naar onze afspraak komt Marije stralend binnen wandelen

Twee weken naar onze afspraak komt Marije stralend binnen wandelen. Ze is helemaal verkocht. Met de vaporizer en de sativa dominante cannabis ervaart ze meer rust in haar hoofd en is haar somberheid bijna helemaal afgenomen. Marije is van plan om in het nieuwe semester weer met school te beginnen. Ze heeft ook eenmaal een minder prettige ervaring gehad met het verdampen van cannabis; wederom onrustig en angstig en ze voelde haar hart heftig kloppen. Gelukkig wist Marije hoe ze hier mee moest om gaan door het medicinale consult. Ze herkende het effect als een te hoge inname van THC en heeft toen wat CBD-olie genomen. Tevens een mandarijntje gepeld om het effect wat te laten afzwakken. Dit hielp perfect! Al met al is Marije erg blij met de leen-vaporizer en wilt ze graag overgaan tot de koop van een vaporizer die bij haar past. Uiteindelijk kwamen we op een mooie handzame convectie-vaporizer die binnen haar budget paste. Het grote voordeel, vertelt Marije, van het gebruik van cannabis is dat ze geen chemische middelen in haar lijf hoeft te stoppen maar alles puur natuur houdt. Ze kan de dosering gemakkelijk bepalen met behulp van een vaporizer en voelt zich weer actief en sociaal. 

Bovenstaand verhaal illustreert wat mij betreft perfect hoe cannabis een bijdrage kan leveren bij psychische klachten

Bovenstaand verhaal illustreert wat mij betreft perfect hoe cannabis een bijdrage kan leveren bij psychische klachten. Ondanks dat de wetenschappelijke bewijslast hiervoor nog mager is zijn mensen dankzij het gebruik van cannabis wel in staat om controle en regie te krijgen over hun klachten. Het mooie van cannabis als medicijn is tevens dat mensen veel bewuster met het medicijngebruik omgaan. Er is namelijk geen aanbevolen dosering en geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Mensen zullen zelf moeten experimenteren, luisteren naar wat het lijf hen vertelt en het gebruik afstemmen op hun individuele behoefte. Elke mens is uniek, elk lijf is uniek, het is voor mij daarom ook volstrekt logisch dat medicijn gebruik voor elk mens ook uniek zou moeten zijn. Cannabis faciliteert dit. 

Ik bemerk bij mezelf dat ik veel al de hoop heb dat mensen deze lijn van medicijngebruik door zetten en kritisch blijven kijken naar wat de arts hen voorschrijft in plaats van klakkeloos opvolgen. Je lijf en je brein zijn immers de beste meetinstrumenten of de werking van een medicijn voldoet! 

Door Cor, medicinaal expert bij Plantarium: cannabis-expertise centrum & –growshop.