Nieuwe column Gweedo over croptober en de buitenkweek van afgelopen seizoen

In een nieuwe column van Gweedo blikt hij terug op het afgelopen buitenkweek seizoen en croptober.

0
croptober sterke wiet in nederland
- Advertentie -

Op het moment van schrijven van deze column is het nog net oktober. De maand waar de meeste buitenwiet geoogst wordt en die ook wel croptober wordt genoemd. Zelf ben ik ook klaar en de laatste restanten zijn naar binnen gehaald, verwerkt en hangen lekker te drogen. Dit is altijd weer een speciaal gevoel. Als de boer die zijn oogst weer van het land heeft.

Croptober alweer voorbij

Mijmerend kijkend naar de hangende takken in de droogruimte, dacht ik terug aan het afgelopen kweekseisoen

Mijmerend kijkend naar de hangende takken in de droogruimte, dacht ik terug aan het afgelopen kweekseisoen. Een van de weinige dingen die ik positief vond aan 2020. Het begon voor mij al vroeg dit jaar. We hadden al vroeg een zachte temperatuur. Ik kan mij herinneren dat we hier in het zuiden op 26 januari een hele mooie zonnige dag met 18 graden hadden.

Door het mooie weer en de aangename temperatuur begon ik begin maart al met enkele autoflowers te ontkiemen. Eigenlijk veel te vroeg, maar met een kas en een lamp – om de dagen te verlengen – kom je al een heel eind.

Tweede ronde autoflowers

In april was het tijd voor een tweede ronde autoflowers. Het was zonnig weer met een hoge temperatuur voor de tijd van het jaar en weinig tot geen regen. Ideaal! Begin mei was het tijd om een paar fotogevoelige soorten te ontkiemen. Ook kreeg ik in die tijd vijf zaden (van de jongens van CNNBS) om mee te doen aan een mystery-test. De vijf autoflowers (van zadenbank Seedstockers) kregen alleen een nummer mee. De namen werden pas na de oogst bekend gemaakt en nauwlettend werd in de gaten gehouden welke plant het best geschikt was voor in de Nederlandse buitentuin.

Tegenwoordig komen die oudere soortjes ook als autoflower

In juni kon ik het niet laten om nog wat ouderwetse Super Skunk en Hindu Kush (van Sensi Seeds) te ontkiemen. Tegenwoordig komen die oudere soortjes ook als autoflower. Hartstikke leuk spul kan ik wel zeggen.

Het weer was zonnig en heet, soms té heet. Door de verschillende kweekrondes was er in juli, augustus en september altijd wel iets lekkers te oogsten. Maar nu dat de fotogevoelige planten geoogst zijn, zit het erop. En nogmaals, het is een goed gevoel als je zonder gedoe van buren of nog erger, justitie, het einde van het seizoen hebt volbracht. En je weer voldoende kruid hebt voor je welzijn komende winter.

Ja, het was een goed jaar voor de buitenkweek, om over de rest maar niet te spreken.

Hou het groen.

Gweedo is een cannabis liefhebber, kweker, sympathisant van stichting VOC Nederland (en trotse deelnemer van De Gouden Gieter), en te volgen via Instagram op @g_weedo. Klik hier voor eerdere columns van Gweedo.