Amerikaanse verkiezingen: Arizona, Montana, New Jersey en South Dakota stemmen over legalisatie

En in het conservatieve Mississippi wordt gestemd over medicinale cannabis.

0
Canopy Growth CEO legale cannabis verkoop maine nebraska Amerikaanse verkiezingen cannabis legalisatie amerikaanse congres more act georgia
- Advertentie -

Morgen zullen we weten hoeveel staten bij de 11 staten komen die cannabis al hebben gelegaliseerd. Op 3 november zijn dit er 11, plus D.C. wat geen staat is maar waar ook cannabis is gelegaliseerd. Daar kunnen na de Amerikaanse verkiezingen Arizona, Montana, New Jersey en South Dakota bij zijn gekomen. In het conservatieve Mississippi wordt gestemd over medicinale cannabis.

Deze staten gaan cannabis legaliseren tijdens de Amerikaanse verkiezingen

De verwachting is overigens dat in iedere van die 4 staten het referendum de meerderheid zal krijgen tijdens de Amerikaanse verkiezingen. Mede omdat de oppositie in vergelijking met 4 jaar geleden afwezig is. Dit zal nog verder de druk opvoeren naar de nationale regering, of dat nu Trump zal zijn of Biden. Ook werd recentelijk bekend dat 66% van de Amerikanen is voor legalisatie van cannabis.

New Jersey

New Jersey heeft de meeste kans van slagen volgens de experts. In december stemden de twee wetgevende huizen van New Jersey zeer resoluut voor een grondwetswijziging op het stembiljet van november dat recreatieve cannabis zou legaliseren. Net als in de andere staten om de recreatieve consumptie en verkoop van wiet voor volwassenen te hebben goedgekeurd, zouden volwassenen van 21 jaar en ouder cannabis mogen kopen en zou er op alle verkopen een accijns worden geheven.

New Jersey heeft de meeste kans van slagen volgens de experts

Phil Murphy, de Democratische gouverneur van New Jersey, gaf meerdere keren aan dat cannabis legalisatie een goed idee is voor het economisch herstel wat nodig is na de corona crisis.

Uit de laatste opiniepeiling van de Fairleigh Dickinson University over de gehele staat onder kiezers in New Jersey, gepubliceerd op 9 oktober 2020, bleek 61% voorstander te zijn, 29% tegen en 10% onbeslist.

Arizona

Hoewel Arizona momenteel vijf afzonderlijke cannabis referendums in overweging heeft genomen, lijkt het toch te gaan lukken.

wanneer legalisatie-initiatieven voor de tweede keer op een stembus eindigen na een eerste nederlaag, ze slagen

Waarom Arizona? In 2016 was het de enige van de negen staten waarvan het initiatief / amendement voor medische of recreatieve cannabis niet doorging. Proposition 205 van Arizona kwam erg dichtbij, met in totaal bijna 48% van de stemmen voor de maatregel. De geschiedenis heeft aangetoond dat wanneer legalisatie-initiatieven voor de tweede keer op een stembus eindigen na een eerste nederlaag, ze slagen. Dit is wat er het afgelopen decennium in zowel Californië als Oregon is gebeurd.

In een Suffolk University / USA TODAY Network live-interview-enquête onder 500 waarschijnlijke kiezers in Arizona, gehouden op 26-30 september, zei 45,6% van de respondenten dat ze van plan waren te stemmen voor legalisatie door volwassenen, terwijl 34,2% tegen was en 20% blijft onbeslist.

South Dakota

De staat South Dakota lijkt echt een goede kans te hebben om cannabis in een of andere vorm te legaliseren. Dat komt omdat South Dakota is de eerste staat die tegelijkertijd een maatregel voor medicinale cannabis en een recreatief initiatief voor de kiezers stelt. Momenteel is cannabis in de hele staat illegaal.

South Dakota is de eerste staat die tegelijkertijd een maatregel voor medicinale cannabis en een recreatief initiatief voor de kiezers stelt

Als eerste in constitutioneel amendement A, dat recreatieve cannabis zou legaliseren, en de wetgever van de staat zou verplichten om uiterlijk 1 april 2022 wetten aan te nemen die het gebruik van medische wiet en hennep voorzien. De andere mogelijkheid is maatregel 26, die de oprichting van een medicinaal cannabis programma in South Dakota voor patiënten met kwalificerende invaliderende aandoeningen.

Hoewel het onduidelijk is of South Dakota genoeg steun zou hebben om van volledig illegaal naar recreatief te gaan​​ (cannabis onderzoeken in South Dakota zijn moeilijk te verkrijgen), staan ​​de cijfers aan de kant van medicinale gebruikers. Landelijk steunen ongeveer 9 op de 10 Amerikanen het idee van legale toegang tot medicinale cannabis producten. Zelfs in traditioneel conservatieve staten weegt de voorkeur meestal op tegen de oppositie. Dit maakt het vrij waarschijnlijk dat maatregel 26 met gemak zal worden aangenomen.

Montana

Er zijn in Montana twee initiatieven, 190 en 118.

I-190 en CI-118 zijn geen tegengestelde of concurrerende initiatieven

Initiatief 190 van Montana zou cannabis legaliseren en “een regelgevingskader voor de teelt en verkoop vaststellen” en het belasten met een tarief van 20%. Initiatief 118 (CI-118) van Montana stelt de wettelijke leeftijd voor het kopen, consumeren of bezitten van cannabis op 21. I-190 en CI-118 zijn geen tegengestelde of concurrerende initiatieven. Ze werken samen.

Amendement 118 is een noodzakelijke partner van initiatief 190. I-190 legaliseert de aankoop van cannabis voor alle volwassenen, maar de grondwet van Montana definieert “volwassene” als een individu van 18 jaar of ouder. Om de staatsregelgevers een wettelijke minimumleeftijd van 21 jaar voor cannabis te laten vaststellen, zou CI-118 de vaststelling van een wettelijke koopleeftijd door de staatswetgever of via een kiezersinitiatief toestaan.

Recente peilingen geven aan dat 54% van de bevolking legalisatie steunt, terwijl 37% ertegen is (University of Montana Big Sky Poll, februari 2020).

Mississippi (medicinale cannabis)

Ondanks dat het een historisch conservatieve staat is – conservatieven zijn minder geneigd de legalisatie van cannabis in welke vorm dan ook te steunen – lijkt Mississippi een goede kans te maken om zich bij de andere 33 staten aan te sluiten om medicinale cannabis te legaliseren.

Mississippi [lijkt] een goede kans te maken om zich bij de andere 33 staten aan te sluiten om medicinale cannabis te legaliseren

De kiezers in Mississippi krijgen in november twee vragen te zien als ze naar de stembus gaan. De eerste vraagt ​​om hun stem (via een omweg) over de vraag of medicinale cannabis in hun staat moet worden gelegaliseerd. Als ze akkoord gaan met legalisatie, moeten ze kiezen tussen Initiative 65 en Initiative 65A. Initiative 65 maakt een soepeler gebruik van medicinale cannabis mogelijk door patiënten met meer dan 20 kwalificerende voorwaarden. Ondertussen zou Initiative 65A het roken van medische wiet alleen beschikbaar maken voor terminaal zieke patiënten en het medisch toezicht op patiënten die cannabis gebruiken drastisch vergroten.

Uit een onderzoek dat eerder dit jaar werd uitgevoerd door Millsaps College en Chism Strategies, bleek dat 67% van de respondenten voorstander was van het idee om de toegang tot medicinale cannabis te legaliseren, terwijl slechts 24% tegen was.

Waarom zijn de Amerikaanse verkiezingen voor ons belangrijk?

Positieve uitslagen in de Amerikaanse verkiezingen voeren de druk verder op om cannabis op federaal niveau van Schedule 1 af te halen.

Als de Verenigde Staten uiteindelijk overgaat tot cannabis van Schedule 1 af te halen (waar het staat met onder andere heroine en crack) zullen de gevolgen tot hier zijn te merken. Onder andere omdat dit zou betekenen dat Amerikaanse banken dan ineens wel zaken mogen doen met cannabis bedrijven. Omdat bijna iedere bank wereldwijd onderdeel is of connecties heeft met een Amerikaanse bank, zou het de problemen met de bankenwereld die de cannabisindustrie nu heeft waarschijnlijk voor een groot deel op lossen.