Rechter: Fyta Company mag zonder opiumontheffing toch medicinale cannabis kweken

Fyta Company heeft een API-registratie die nodig is voor de productie van grondstoffen voor medicijnenverwerking en een opiumwetontheffing is daardoor niet nodig zegt de rechtbank.

0
cannabis nanotechnologie CBG productie fermentatie playboy cannovex cannabinoïden België fyta company Cannabis Global kanker
- Advertentie -

Huh? Ja dat was ook mijn reactie toen ik het nieuws las. Fyta Company kwam namelijk al vorig jaar in het nieuws toen in een persbericht op de website van het Duitse Dermapharm te lezen was dat investeerden in een voor ons toen nog onbekende kweker van medicinale cannabis in Nederland. Niet lang daarna berichtte CNNBS dat ze toch geen vergunning hadden en bleef het meer dan een jaar stil. Deze week werd bekend dat de rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelde dat een opiumontheffing niet nodig is en Fyta Company aan de slag kan.

Update, 10 september 2021: Fyta bevestigd als teler voor Experiment Gesloten Coffeeshopketen

Update, 3 juni 2021: Rechter bepaalt dat Fyta Company moet stoppen met medicinale cannabis telen

Geen opiumontheffing nodig om medicinale cannabis te kweken?

Het is hoogst opmerkelijk te noemen dat de rechter oordeelt dat Fyta Company geen opiumontheffing nodig heeft. De opiumontheffing werd lang gezien als de heilige graal bnnen de cannabisindustrie in Nederland. Er zijn maar enkele met een ontheffing waaronder Bedrocan, CannNext en Wageningen Universiteit.

Fyta Company heeft een API-registratie (…) en een opiumwetontheffing is daardoor niet nodig(…)

Volgens de website gfactueel.nl oordeelde de rechtbank dat de opiumontheffing op onjuiste gronden is afgewezen door het ministerie. Het bedrijf heeft een API-registratie die nodig is voor de productie van grondstoffen voor medicijnenverwerking en een opiumwetontheffing is daardoor niet nodig zegt de rechtbank.

Fyta Company zou afgelopen mei 2020 een API-registratie hebben gekregen van Farmatec, onderdeel van het Ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Er was ineens haast bij de uitspraak, omdat na hoge investeringen in Fyta Company er nog steeds niet werd geproduceerd.

Reactie Derrick Bergman namens stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod

Derrick Bergman reageerde namens stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod met een tweet op het nieuws:

Het is inderdaad een absurde gang van zaken en hypocrisie ten top in Waalwijk.

Dit is vast niet de laatste keer dat we van Fyta Company horen. We komen graag een keer langs in Waalwijk!