Rechter: Fyta Company in Waalwijk moet stoppen met medicinale cannabis telen

Er is dus een ontheffing nodig voor de Opiumwet.

0
medicinale cannabis LUMC chronische pijn Leids Universitair Medisch Centrum VWS jazz pharmaceuticals gw pharmaceuticals

De rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelde eind vorige maand dat Fyta Company in Waalwijk moet stoppen met het produceren van medicinale cannabis.

Update, 10 september 2021: Fyta bevestigd als teler voor Experiment Gesloten Coffeeshopketen

Rechter beveelt Fyta Company moet stoppen

In de uitspraak valt onder andere te lezen dat ‘in de Beleidsregels Opiumwetontheffingen onder meer staat dat alleen een ontheffing zal worden verleend als het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC) namens de minister een contract sluit voor het telen en leveren van cannabis en dat dus geen ontheffingen worden verleend voor het telen van cannabis door telers die rechtstreeks aan de markt gaan leveren.’

er is dus een ontheffing nodig voor de Opiumwet

Alleen erkenning als geneesmiddelenproducent is dus niet genoeg en er is dus een ontheffing nodig voor de Opiumwet.

In oktober 2020 oordeelde de rechtbank Zeeland-West-Brabant dat een opiumontheffing niet nodig was en Fyta Company aan de slag kon. In maart van dit jaar wilde de politie binnenvallen bij Fyta Company, maar ook daar stak de rechtbank een stokje voor.

Medicinale cannabis tender nog in gang

De medicinale cannabis tender is nog steeds in volle gang, enigszins parallel maar gescheiden van het Experiment Gesloten Coffeeshopketen. Maar vooralsnog behoud Bedrocan dus het monopolie op het kweken van medicinale cannabis. Maar voor hoe lang nog?