Rechter blaast inval af bij medicinale cannabis producent Fyta in Waalwijk

Politie ging in opdracht van de officier van justitie 17.000 planten ruimen.

0
growshopwet cannabis en verkeer speekseltest rijden onder invloed checkpoint kulu trading politie voorraad coffeeshophouder coffeeshop alien fyta waalwijk Coronamaatregelen

De in Waalwijk gevestigde producent van medicinale cannabis Fyta, kreeg vandaag een inval van de politie op de dag dat ze voor de rechtbank stonden. De rechter heeft de inval inmiddels beëindigd en tijdelijk voorkomen dat de politie in opdracht van de justitie 17.000 planten ging ruimen.

Update, 10 september 2021: Fyta bevestigd als teler voor Experiment Gesloten Coffeeshopketen

Update, 3 juni 2021: Rechter bepaalt dat Fyta Company moet stoppen met medicinale cannabis telen

Rechter geeft Fyta gelijk in onfortuinlijke timing, inval afgeblazen

Om meerdere redenen een opvallende timing. Ten eerste, omdat er juist een rechtszaak zou plaatsvinden vandaag met Fyta in de hoofdrol en de minister voor Medische Zorg en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

“We vinden het ontzettend buitensporig om met dergelijk machtsvertoon binnen te vallen. Dit is psychologische terreur”

Terwijl de rechtszaak nog maar net bezig was, vertelde de advocate van FYTA de rechters over de inval laat het Brabants Dagblad weten. “We vinden het ontzettend buitensporig om met dergelijk machtsvertoon binnen te vallen. Dit is psychologische terreur.”

Het ministerie laat weten dat zij niet op de hoogte waren van de inval, maar dat ze wel een dossier hebben overgedragen aan het Openbaar Ministerie.

Ministerie: “Het is hun goed recht daarmee iets te doen, al is de timing erg ongelukkig”

“Het is hun goed recht daarmee iets te doen, al is de timing erg ongelukkig,” was de reactie van het ministerie volgens het Brabants Dagblad.

De rechter gaf Fyta gelijk dat het wel een erg onfortuinlijke timing is. Iets voor 13:00 werd de inval afgeblazen. Over zes weken zal de rechter uitspraak doen in de zaak waaruit zal blijken of een opiumontheffing toch nodig is.

In een reactie op dit artikel op Linkedin liet een ter zake kundige jurist weten: “De timing daargelaten verwacht ik niet dat dit stand gaat houden bij een rechter die zich een beetje heeft verdiept in de Opiumwet en de Geneesmiddelenwet. Om van een API te spreken moet je eerst een grondstof hebben die je gaat bewerken totdat je de werkzame stoffen, de API, daarvan kunt scheiden. Daar heb je een ontheffing van de Opiumwet voor nodig, want daarvoor moet je de cannabisplant kweken. En dat mag niet volgens de Opiumwet, althans niet zonder ontheffing. De cannabisplant zelf is namelijk geen API volgens farmaceutische begrippen. Overigens geldt het vereiste van de ontheffing waarover het hier gaat voor alle API die onder de Opiumwet vallen, dus cannabis is zeker geen uitzondering.”

Drs. Hester Kooistra, humanistiek onderzoeker en de ontdekker van het door haar genoemde ‘Wet Camulet’, oftewel cannabis regulering via opiumwet 3b lid 2 en een cannabisbijsluiter, liet weten in een reactie: “Cannabis bevat active pharmaceutical ingredients die toevallig ook op de opiumlijst staan. De eerdere uitspraak bepaalde dat de geneesmiddelenwet vergunning voor een API in dit geval de noodzaak voor een opiumontheffing derogeert. Dat het ministerie een melding heeft gedaan over de teelt van cannabisplanten bij Fyta bij het Openbaar Ministerie is dus uiterst curieus. Verwacht dat het Ministerie van VWS bij het hoger beroep de deksel op de neus zal krijgen, aangezien er niet ontkent kan worden dat er een toegekende API ontheffing is van hetzelfde Ministerie van VWS. Duidelijk zal worden dat het monopolie op de teelt van medicinale cannabis in Nederland niet langer bij het Bureau voor Medicinale Cannabis ligt. Dat is vervelend voor de machtspositie van het BMC, maar winst voor de patiënt die baat heeft bij de cannabinoiden en terpenen, dus actieve farmacologische ingrediënten van de voortreffelijke cannabisplant.”

Tweede keer toeval

Een andere toevallige timing is dat juist vandaag D66 aankondigde dat de Initiatiefwet Gesloten Coffeeshopketen toch in behandeling is gegaan in de Eerste Kamer.