Rechtbank: ING mag coffeeshop zakelijke rekening weigeren

Een coffeeshophouder heeft een kort geding verloren waarin de rechter oordeelde dat de ING hem een zakelijke rekening toch mag weigeren.

Redactiehttps://cannabisindustrie.nl
Dit artikel is geplaatst door de redactie van cannabisindustrie.nl
- Advertisement -
Dutch Passion

Het gaat nogal op en neer in de relaties tussen banken en coffeeshops de laatste tijd. Waar de rechter eerder dit jaar, maar ook vorig jaar de Rabobank gelijk gaf in Rotterdam, stond de rechter deze week wederom aan de kant van de bank (in dit geval ING) voor het weigeren van een zakelijke rekening aan een coffeeshop. Eerder stond de rechter juist aan de kant van de coffeeshop.

Coffeeshophouder verliest kort geding, ING mag zakelijke rekening weigeren

De ondernemer zou volgens Accountancy van Morgen ‘niet aannemelijk gemaakt dat hij bij geen enkele andere bank terecht kan en dus verstoken blijft van deelname aan het betalingsverkeer. De weigering van ING om een zakelijke rekening te verstrekken is daarom op dit moment niet onrechtmatig, oordeelt de voorzieningenrechter.’

Een belangrijke reden voor de ING om de coffeeshop te weigeren is dat de coffeeshop is beschoten in 2015. Het ding is alleen dat er destijds meerdere coffeeshops zijn beschoten, vaak met een enkele kogel, waarna de burgemeester over ging tot sluiting van de coffeeshop. Toen ze doorkregen dat dit juist de bedoeling was, zijn ze gestopt met het sluiten van de coffeeshops (en die gesloten waren mochten weer open) en de beschietingen zijn gestopt.

Lang verhaal kort

“(…)de weigering van ING om aan de ondernemer een zakelijke rekening te verstrekken op dit moment niet onrechtmatig is”

Verder is het een lang, uitgebreid verhaal wat op de website Accountancy van Morgen is beschreven. Concluderend: “Dit leidt tot de conclusie dat, nu niet aannemelijk is gemaakt dat de ondernemer met de coffeeshop bij geen andere bank terecht kan en dus verstoken blijft van deelname aan het betalingsverkeer, de weigering van ING om aan de ondernemer een zakelijke rekening te verstrekken op dit moment niet onrechtmatig is.”

Ondanks de eerder gewonnen rechtszaak, mag de ING de coffeeshop in kwestie dus wel weigeren.

Cannabis Industrie Awards 2021

Meer artikelen

Blijf cannabisindustrie.nl volgen

237VolgersVind ik leuk
702VolgersVolgen
531VolgersVolgen

Laatste cannabisindustrie nieuws

Cannabisindustrie.nl redactie

200 ARTIKELEN0 REACTIES
34 ARTIKELEN0 REACTIES
17 ARTIKELEN0 REACTIES
10 ARTIKELEN0 REACTIES