D66 pakt kans om wietwet door Eerste Kamer te leiden parallel aan wietproef

Daarmee kan parallel aan de wietproef, landelijk de achterdeur van de coffeeshop geregeld worden.

0
Vera Bergkamp initiatiefwet d66 wietwet staatswiet achterdeur coffeeshops regulering
Vera Bergkamp opende vorige maand nog de CannaStemBus tour (via Twitter).
- Advertentie -

Gaat het dan toch eindelijk gebeuren? Vandaag maakte Vera Bergkamp van D66 bekend dat er een theoretische meerderheid is in de Eerste Kamer om de wietwet (Wet gesloten coffeeshopketen) goedgekeurd te krijgen. Immers beiden Forum voor Democratie en JA21 geven aan in hun partijprogramma voor de legalisering van cannabis te zijn. Daarmee kan parallel aan de wietproef, landelijk de achterdeur van de coffeeshop geregeld worden.

Toch wietwet door de Eerste Kamer?

“Als ik daarop moet wachten, zijn we acht jaar verder(…)”

De wietproef werd bedacht met het sluiten van een regeerakkoord in 2017, maar tot dusver is het wietexperiment feitelijk nog steeds niet begonnen. Er is immers nog steeds geen zaadje de grond in gegaan. De evaluatie zou pas in februari 2025 zijn.

Vera Bergkamp laat weten aan het AD: “Als ik daarop moet wachten, zijn we acht jaar verder. Daarom gaan we nu ook de behandeling van de wet in de Eerste Kamer opstarten. Op basis van de verkiezingsprogramma’s is er nu ook een meerderheid voor legalisering in de Tweede Kamer. Ik zie een win-win-situatie.’’

Meerderheid in Eerste Kamer hangt af van JA21

(…)ik denk wel dat we de discussie kunnen gaan voeren(…)

Of het ook echt gaat gebeuren, hangt dus af van JA21 dat is afgesplitst van Forum. Annabel Nanninga van JA21 laat weten aan het AD ‘zeker nog niet te gaan tekenen bij het kruisje’. “Maar ik denk wel dat we de discussie kunnen gaan voeren. We willen ons er eerst in verdiepen.”

In een reactie op Twitter laat ze het volgende weten.

“Zeker wel, maar de implicaties van ieder initiatiefvoorstel doordenken wij eerst voordat we stemmen natuurlijk. Op zich is JA21 wel voor legalisering softdrugs. Maar wel verantwoord haalbaar.”

En nee, ondanks de krantenkoppen die het hebben over ‘staatswiet’ gaat de staat geen wiet kweken. Net zoals bij de wietproef zou het gaan over private bedrijven en dus geen staatswiet, wat een term is die de Telegraaf heeft verzonnen.

Reacties

In een eerste reactie laat Derrick Bergman namens de stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod weten:

“(…)Voor ons is dit dan ook zeker heuglijk nieuws(…)”

“Het pad naar legalisering blijft glibberig en onvoorspelbaar, zo blijkt maar weer. In de CannaStemBus vertelde Vera Bergkamp eerder deze week al dat ze zich ergert aan het gebrek aan snelheid, zowel met de wietproef als met meer onderzoek naar medicinale cannabis. Het VOC heeft altijd bepleit dat de wietwet van D66, zoals alle in de Tweede Kamer aangenomen wetten, naar de Eerste Kamer moet worden gezonden, zodat er daar over gestemd kan worden en de achterdeur van alle coffeeshops in één klap geregeld is. Voor ons is dit dan ook zeker heuglijk nieuws. En zo vlak voor de verkiezingen zal het D66 geen windeieren leggen, denk ik.”

Onze business analist Jef Martens laat weten in een uitgebreide reactie: “Duidelijk is dat ondanks onderzoeken en ‘zorgvuldige’ analyse aangetoond dat het bedrijfskundige aspect onvoldoende is uitgewerkt en uitgedacht. Een initiatiefwet waarin legalisering van softdrugs (cannabis en diens afgeleiden) het uitgangspunt is kent veel voordelen ten opzichte van het experiment.”

“Een initiatiefwet waarin legalisering van softdrugs (cannabis en diens afgeleiden) het uitgangspunt is kent veel voordelen ten opzichte van het experiment”

“Er komt daarmee ruimte voor alle professionele partijen die bij de aanvraag buiten de boot zijn gevallen om die plannen te effectueren. Daarnaast ontstaat er ruimte in Nederland om de al lange tijd aanwezige expertise in het thuisland uit te nutten.”

“Verder kan, mits er ook thuisteelt meegenomen wordt, flink wat druk van de ketel worden gehaald bij politie en justitie. Nederland behoudt misschien de gidsfunctie in het verkennen van nieuwe concepten voor verkoop, distributie en consumptie. Daarnaast is er bijvoorbeeld ook voor jongeren een enorme kans om een baan te vinden bij opkomst van deze sector.”

“Diverse spelers in de (toeleverende) industrie zijn er al op voorbereid, inclusief enkele internationale beursgenoteerde bedrijven. Het lijkt mij persoonlijk verstandig om minder te leunen op buitenlandse partijen en meer een eigen, Europese koers te varen; juist op deze manier kan er ook via belastingen en accijnzen zo veel mogelijk voor de maatschappij gedaan worden.”

- Advertentie -
Cannabis Industrie Awards
- Advertentie -