Nee, er komt geen ‘staatswiet’ of max 15% THC in de wietproef

In de wereld van cannabis hebben we nogal wat te maken met feiten en fabeltjes. Zo ook rond de wietproef. Onze oprichter Mauro Picavet schreef er een column over.

0
kort geding wietproef initiatieven vloei pesticiden zware metalen blowverbod corona maatregelen grapperhaus
- Advertentie -

In de wereld van cannabis hebben we nogal wat te maken met feiten en fabeltjes. Zo ook met de wietproef. Er is het een en ander aan te merken op het aanstaande wietexperiment, maar twee fabeltjes die ik vaker voorbij zie blijven komen is dat er ‘staatswiet’ aan komt met ‘maximaal 15% THC’. Dat klopt dus beiden niet. Daarom behandel ik beiden in deze column, evenals een derde fabeltje.

Geen staatswiet

Ten eerste, ‘staatswiet’ is een afkorting voor het Experiment Gesloten Coffeeshopketen en is verzonnen door De Telegraaf, zoals ze wel vaker doen. Ergens ook begrijpelijk, immers hebben wij het ook vaak over een ‘wietproef’ omdat het nou eenmaal simpelweg korter. Voor titels zijn we nu eenmaal als publicatieplatform gebonden aan een maximum aantal letters wat in de titel kan staan.

het woord ‘staatswiet’ wekt argwaan op bij de voorstanders en de tegenstanders van cannabis

Maar in tegenstelling tot de verkorting tot ‘wietproef’, wekt het woord ‘staatswiet’ argwaan op bij de voorstanders en de tegenstanders van cannabis. Voor De Telegraaf precies wat ze willen natuurlijk. Niet alleen de voorstanders, maar ook de tegenstanders gaan de artikelen die ze publiceren voorzien van een lading comments waardoor de artikelen beter door de sociale media algoritmen worden opgenomen. Daardoor krijgt De Telegraaf meer kliks en verdienen ze meer geld.

De realiteit is dat de 10 uitgelote initiatieven, private bedrijven zijn. De overheid gaat dus NIET zelf wiet kweken.

Ook geen maximum van 15% THC

Ja, er werd ooit gesproken om het THC niveau van de wiet in de wietproef te maximaliseren op 15% THC. Maar succesvol lobbyen heeft ervoor gezorgd dat die 15% THC van de baan is, omdat de overheid ook wel door heeft dat als je er een maximum op zou stellen, de cannabis consument massaal naar de zwarte markt zou gaan voor sterkere wiet.

Dat legde ook columnist Mario Zwart van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod al eens goed uit.

Niet minimaal 6500 kg per jaar

Deze hadden we al eens behandeld op deze website, maar leek me een goed idee om nog eens te herhalen. Het was een van de veelgestelde vragen over de wietproef aanmelding in de PDF te vinden op de rijksoverheid website. Cruciaal is daarin de laatste zin: “Een aangewezen teler is gedurende het experiment overigens niet gehouden om deze hoeveelheid te produceren. Hoeveel de aangewezen teler uiteindelijk produceert, is een kwestie van vraag en aanbod.”

Goed nieuws dus, want zoals ik al eerder schreef in een column is wiet gekweekt op kleine schaal kwalitatief meestal beter.