Zuid Afrikaanse Cannabis Social Club wil via rechtsgang legalisatie afdwingen

The Haze Club kreeg een inval en wil nu via een rechtsgang naar het Hooggerechtshof afdwingen dat Cannabis Social Clubs een oplossing zijn voor mensen die niet zelf willen of kunnen kweken.

0
Zuid Afrika Cannabis Social Clubs
- Advertentie -

Dankzij de overwinning van wijlen Jules Stobbs en collega’s in de Trial of the Plant moest de wet in Zuid Afrika worden aangepast. En dus ging de Zuid Afrikaanse overheid aan het werk, op een vergelijkbare manier als in Mexico aan de hand is. Maar tot nog toe klopt het van geen kant. Op basis van het recht op zelfbeschikking, zijn na de decriminalisatie van cannabis in Zuid Afrika overal Cannabis Social Clubs ontstaan. Een daarvan, The Haze Club, heeft een inval gehad en wil nu via een rechtsgang naar het Hooggerechtshof afdwingen dat Cannabis Social Clubs een oplossing zijn voor mensen die niet zelf willen of kunnen kweken.

Rechtszaak kan Cannabis Social Clubs legaliseren in Zuid Afrika

Als de rechtszaak doorgaat, zal de uitkomst verstrekkende gevolgen hebben.

Als de rechtszaak doorgaat, zal de uitkomst verstrekkende gevolgen hebben

Het kan namelijk betekenen dat Zuid-Afrikanen de kweek van cannabis effectief kunnen uitbesteden, of dat ze gedwongen zullen worden om manieren en middelen te vinden, in sommige gevallen ruimte, om hun eigen cannabis te kweken.

Tegen The Daily Maverick legden de advocaten uit: “We zijn van plan de strafrechtelijke vervolging op te schorten, in afwachting van de behandeling van een declaratoire aanvraag met betrekking tot het Cannabis Social Club-model. Het declaratoire bevel [kan] worden uitgevaardigd in het High Court in West-Kaap. We zijn bezig met het afronden van de applicatie en hopen deze zo snel mogelijk te lanceren.”

Mogelijk uitspraak in eerste half van 2021

Rekening houdend met de onderbreking van de rechtbank tot half januari en mogelijke gevolgen van de corona crisis, is de verwachting dat als deze juridische weg inderdaad wordt gevolgd, de aanvraag met betrekking tot de declaratoire beschikking binnen de eerste zeven maanden van volgend jaar zou worden ingediend en behandeld.

Deze juridische strategie is nog onderhevig aan mogelijke veranderingen.

De Cape Cannabis Club, een Cannabis Social Club die deze maand haar activiteiten stopte om te voorkomen dat de politie mogelijk zou binnen vallen, is van plan om zich aan te sluiten bij de mogelijke juridische procedures met betrekking tot THC als amicus curiae (vriend van de rechtbank).

Cannabis Social Clubs in Nederland en België?

Eerder deze maand publiceerde de organisatie ENCOD Europese richtlijnen voor Cannabis Social Clubs. In Nederland zijn er inmiddels qua traditionele Cannabis Social Clubs (clubs die kweken voor de leden), niet een meer over. Zelfs in België niet meer. Wel in Spanje, waar er alleen al in Barcelona meer clubs zijn dan we in heel Nederland coffeeshops hebben.