Column: Jules Stobbs was een held

'Wat me vooral bij bleef was zijn uitspraak dat deze trip naar Amsterdam een grote openbaring was voor beiden.'

0
jules stobbs
- Advertentie -

Afgelopen vrijdagmiddag bereikte me het droevige nieuws dat vriend en mede activist Jules Stobbs in zijn eigen huis was vermoord door overvallers in Zuid Afrika. Zijn levenspartner Myrtle Clarke bleef ongedeerd.

Samen vormden ze The Dagga Couple, zo genoemd door de media in Zuid Afrika. Dagga is een van de honderden manieren namen voor cannabis in Zuid Afrika.

Mijn ontmoeting met The Dagga Couple

Ik kende persoonlijk The Dagga Couple al sinds 2014, toen ik nog thestonedsociety.com website runde. Toen ik op een dag veel bezoekers via Facebook kreeg uit Zuid Afrika, ging ik zoeken naar een grote cannabis pagina uit Zuid Afrika en zo kwam ik uit bij The Dagga Couple die inderdaad een artikel van mij hadden gedeeld.

We raakten aan de praat en ik vroeg hun uiteindelijk of ze ook naar de High Times Cannabis Cup in Amsterdam (in november) gingen. Ze hadden er nog nooit van gehoord, maar tot mijn verbazing waren ze daar ineens. Ik was er voor de derde keer, maar voor het eerst met Derrick Bergman namens stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod. De expo zelf was een ramp, maar hun ontmoeten was speciaal en het zorgde er ook voor dat ze onder andere Steven Kompier van toen nog Cannabis News Network leerde kennen en Derrick natuurlijk.

Hiervoor hadden ze namelijk het idee op spreekwoordelijk Antartica te zitten

Wat me vooral bij bleef was zijn uitspraak dat deze trip naar Amsterdam een grote openbaring was voor beiden. Hiervoor hadden ze namelijk het idee op spreekwoordelijk Antartica te zitten. Ver weg van iedereen die ook iets met cannabis deed.

Reportages Cannabis News Network

We bleven in contact en met Steven produceerde we de volgende reportages, die een uitstekend beeld geven wat een held Jules Stobbs was.

Deelname Cannabis University tijdens Cannabis Bevrijdingsdag

Jaren later, zouden ze in 2018 ook deelnemen aan de Cannabis University op Cannabis Bevrijdingsdag.

High Tea Potcast

Daartussen zagen we ze onder andere op Spannabis in Barcelona, waar Jules ook voor het laatst hebben gezien in maart toen Derrick en Rens hun uitnodigden voor een High Tea Potcast.

Zelf kijk ik daar nu met gemengde gevoelens op terug. Doordat ik verkouden was geworden omdat ik op de tocht zat in ons appartement met de ramen open en de corona crisis net was begonnen, was ik zeer voorzichtig en heb ik hem nauwelijks kunnen spreken. Wel heb ik ze nog kunnen uitnodigen voor de zomer editie van de HomeGrown Cup die uiteindelijk ook niet doorging door de corona crisis.

Zijn legacy leeft verder in de non-profit organisatie Fields of Green for All. Veel sterkte aan Myrtle en alle betrokkenen.