Column: wietproef leidt tot banenverlies coffeeshopsector

De wietproef gaat leiden tot banenverlies schrijft een oplettende coffeeshop medewerker in een column. Tot de helft van alle banen bij die coffeeshops.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Een wolk met een gouden randje

Het rookhok wordt afgebroken, het is een beetje een puinhoop in de zaak. De gasten willen weten wat er aan het handje is.

“Geen tabak meer in de coffeeshop, want mensen die niet willen roken zouden sociale druk kunnen voelen om toch het rookhok in te gaan”.

Ik wist niet dat mensen zonder enige vorm van ruggengraat via wetgeving tegen zichzelf in bescherming genomen moesten worden, maar goed, het gaat denk ik niet lang meer duren voordat er dan logischerwijs ook geen alcohol meer in de horeca geschonken wordt vanwege die sociale druk. Alle auto’s begrenzen op honderd kilometer per uur want anders gaan mensen toch maar te hard te rijden. Sterke drank mag niet meer in grote flessen want dan kan men denken dat dat een normale hoeveelheid is voor één persoon. Ja ja, het nieuwe normaal is blijkbaar dat de overheid ons als idioten mag behandelen.

Achterdeur van de coffeeshops

Wat ook gaat veranderen is de productie en de aanvoer van onze softdrugs. Niks meer zelf afwegen of verpakken, geen joints meer draaien, alles moet verkoop klaar verpakt aan de coffeeshops geleverd worden, met lappen waarschuwingen op elk en ieder zakje. Dat moet dan wel zo gedaan worden dat mensen niet acuut willen gaan blowen bij het zien van die verpakking, lelijk dus. En dit moet gedaan worden door kwekers die op zijn minst 12 kilo per dag kunnen produceren.

de shops verkopen straks allemaal tweederangs wiet met bij elk zakje een lap papier waarop alle gruwelijke bijwerkingen vermeld staan

Met andere woorden, de shops verkopen straks allemaal tweederangs wiet met bij elk zakje een lap papier waarop alle gruwelijke bijwerkingen vermeld staan.

Oh ja, en niet perse zonder bestrijdingsmiddelen, nee integendeel, de mogelijkheid om landbouwgif te gebruiken wordt in de omschrijving van de wietproef niet verboden maar juist expliciet opengehouden.

Helft banenverlies coffeeshopsector tijdens wietproef

Een en ander houdt in dat bij de coffeeshops gedurende de wietproef de helft van de werkgelegenheid verdwijnt. Als we er voor het gemak van uitgaan dat de gemiddelde coffeeshop zo’n 10 tot 20 mensen in dienst heeft (conservatief geschat) zijn dat honderden banen. En bij landelijke invoering van dit beleid zullen duizenden mensen hun baan kwijtraken.

Een en ander houdt in dat bij de coffeeshops gedurende het experiment de helft van de werkgelegenheid verdwijnt

Bij de kwekers komen er wel ongeveer net zoveel banen bij, maar of dat werk door Nederlanders uitgevoerd gaat worden? Waarschijnlijk niet. Wij vinden aspergesteken en aardbeien plukken al niet avontuurlijk genoeg. Wiet knippen, afwegen en verpakken, joints draaien, het zijn taken die in de coffeeshops parttime gedaan worden en die daar vergeleken met aspergesteken wat ruimhartiger betaald worden.

Gevolgen invoering wietproef

In eerste instantie leken de gevolgen van de invoering van de wietproef zeer bedreigend, de helft van je inkomen verliezen, uitkering aanvragen en op een houtje bijten in plaats van een joint kunnen roken, maar je moet niet denken in termen van problemen maar in termen van oplossingen, dus:

Gezien de te verwachten bedenkelijke kwaliteit van de wiet in de shops, het feit dat je er toch niet meer mag roken en er geen buitenlandse producten meer aangeboden mogen worden, kunnen we er wel van uitgaan dat buiten de shops het aanbod des te groter zal zijn. Die grote groep nieuwe werkloze coffeeshopmedewerkers is precies wat er nodig is om de illegale kweek in stand te houden en om mensen die liever wiet van hoge kwaliteit of buitenlandse hasj roken thuis te bedienen. En bovendien is buiten de coffeeshop de scheiding tussen hard en zacht wat minder rigide dus kunnen we misschien net als voor het gedoogbeleid eindelijk weer alles wat men zich kan wensen bij één contact verkrijgen.

En de consumenten?

Als consumenten hoeven we ons geen zorgen te maken, het zijn niet alléén donkere wolken boven de hoofden van de blowende medelander. Met ruim anderhalf jaar tot het begin van de wietproef is er ruim voldoende tijd om de juiste contacten te leggen. Kwekers kunnen blijven kweken, de medewerkers kunnen blijven doen wat ze deden en onze vroegere gasten hoeven voor drugs de deur niet meer uit. Een win-win-win situatie, kan ik wel stellen.

Okay dan, misschien niet voor de coffeeshops, niet voor de legale kwekers, niet voor de volksgezondheid, niet voor het Openbaar Ministerie en niet voor de politie, maar wie maalt daar nou om?

Deze budtender column werd geschreven door Rengenier, woordvoerder en medewerker van Koffieshop Metamorphose in Groningen.