ENCOD publiceert Europese richtlijnen voor Cannabis Social Clubs

Afgelopen maandag publiceerde ENCOD een 64 pagina's tellend document waarin ze de Europese richtlijnen voor Cannabis Social Clubs voorstellen.

0
encod cannabis social clubs
Via ENCOD
- Advertentie -

De Europese organisatie ENCOD, European Coalition for Just and Effective Drug Policies, is definitief op de weg terug. Afgelopen maandag publiceerde ENCOD namelijk een 64 pagina’s tellend document waarin ze de Europese richtlijnen voor Cannabis Social Clubs voorstellen.

Voorstellen, want Cannabis Social Clubs hoeven zich niet aan deze richtlijnen te houden. Maar dat wordt ze wel aangeraden. Ook kunnen overheden deze richtlijnen overnemen bij het maken van wetgeving.

Over de Europese richtlijnen voor Cannabis Social Clubs

Cannabis Social Clubs (CSC) zijn een van de meest diepgewortelde en wijdverspreide modellen voor het reguleren van cannabis in de Europese Unie. Volgens een studie die de onderzoekers van de Universiteit Gent enkele maanden geleden publiceerden, zijn er CSC’s in 13 Europese landen. Hoewel met enkele operationele verschillen, garandeert dit model een haalbare en effectieve regelgevende optie. CSC’s verspreidden zich ook naar verschillende niet-Europese landen. Momenteel is dit type organisatie te vinden in Argentinië, Nieuw-Zeeland en sinds 2013 zijn ze gereguleerd in Uruguay.

CSC’s zijn verenigingen zonder winstoogmerk en baseren hun activiteit op de zelfvoorziening van cannabis

CSC’s zijn verenigingen zonder winstoogmerk en baseren hun activiteit op de zelfvoorziening van cannabis. De CSC’s zijn ontstaan ​​in Spanje dankzij een lange geschiedenis van juridische overwinningen met betrekking tot zelfteelt en gedeelde consumptie. Momenteel vormen ze een reëel alternatief voor illegale markten, waarin gebruikers zelfvoorzienend zijn, waardoor de traceerbaarheid en beschikbaarheid van de stof wordt gegarandeerd en zowel juridische als gezondheidsrisico’s worden verminderd. Een van de belangrijkste doelstellingen van een CSC is de bevordering van de gezondheid en de vermindering van potentiële risico’s of schade die verband houdt met consumptie, evenals het vermijden van contact van gebruikers met illegale markten, waaronder het voorkomen van toegang voor minderjarigen.

ENCOD publiceert de richtlijnen om goede praktijken voor Cannabis Social Clubs te introduceren en om het managementmodel te standaardiseren. Hun doel is om de Civil Society te ondersteunen en een regelgevingskader te bieden dat veilige en gecontroleerde toegang tot cannabis garandeert, evenals rechtszekerheid voor mensen die cannabis gebruiken.

ENCOD definitief op de weg terug

Eerder deze maand publiceerde ENCOD een overzicht van Europese drugsbeleid hervormingen en de rol van de Civil Society. EN eerder dit jaar wist ENCOD de belangrijke Economic Social Council of the United Nations (ECOSOC) te vergaren. Dat maakte het bijvoorbeeld mogelijk om in samenwerking met 193 NGO’s om gezamenlijk een statement in te dienen bij de VN over medicinale cannabis.

Het is dan ook een belangrijke zaak om organisaties zoals ENCOD te blijven steunen, of voor het eerst te gaan steunen. Daarvoor ga je naar de website.

Lees hier het document in.