Nieuwe studie: Cannabis Social Clubs in 13 Europese landen

Een nieuwe studie heeft onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van Cannabis Social Clubs (CSC's) in verschillende Europese landen en hoe ze opereren.

0
- Advertentie -

Een nieuwe studie heeft onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van Cannabis Social Clubs (CSC’s) in verschillende landen en hoe ze opereren. De studie is voort gekomen uit een samenwerking tussen de NGO ICEERS, de Universiteit van Gent en onderzoekster van de Universiteit van Leicester (UK). Uit de studie blijkt dat CSC’s in 13 landen aanwezig zijn.

Cannabis Social Clubs in Europa

Doelstellingen van de analyse waren om de CSC’s in Europa in kaart te brengen en te onderzoeken hoe ze functioneren

Doelstellingen van de analyse waren om de CSC’s in Europa in kaart te brengen en te onderzoeken hoe ze functioneren. De gegevens die in de analyse zijn opgenomen, zijn afkomstig uit een onderzoek uit 2018-19. De vragenlijst met 30 items bevatte vragen over de oorsprong van CSC’s en de relaties met andere belanghebbenden en organisaties, de soorten activiteiten die de CSC’s ontwikkelden en hun opvattingen over cannabisregulering. De vragenlijst is vertaald in alle officiële talen van de EU-zone en per e-mail naar de deelnemers gestuurd.

Medewerking van 81 Cannabis Social Clubs

Het Cannabis Social Club model blijft in de hele EU verboden. Dat maakt waarom de CSC’s per land verschillend zijn.

In totaal hebben 81 Cannabis Social Clubs de vragenlijst ingevuld, schrijven de auteurs. Buiten Spanje en België, waar de aanwezigheid van CSC’s al is gedocumenteerd, konden ze CSC’s identificeren in 11 andere landen. De langstlopende Cannabis Social Club in de steekproef werd opgericht in 1999, maar kwam vooral op in de afgelopen tien jaar. De kleinste Cannabis Social Club in de steekproef rapporteerde 6 geregistreerde leden, terwijl de grootste in totaal 5000 leden telde. De meeste CSC’s cultiveerden of distribueerden cannabis aan hun leden ten tijde van de enquête, maar hielden zich ook bezig met andere informatieve, amusements- en activistische activiteiten. Het Cannabis Social Club model blijft in de hele EU verboden. Dat maakt waarom de CSC’s per land verschillend zijn.

In de studie worden het scala aan Cannabis Social Club-praktijken gepresenteerd uit 13 verschillende Europese landen en wat deze betekenen voor de overweging van het CSC-model in de huidige beleidsdebatten.

Nederland werkt aan een wietproef met gereguleerde cannabisteelt, maar Cannabis Social Clubs maken geen deel uit van de discussie.

Lees meer op de website van de Universiteit van Gent over het studie project.