Column: Gerrit Jan ten Bloemendal over de Cannabis Kieswijzer

Help de idealist(en) met de bevrijding van 5 planten.

0
cannabis kieswijzer bibob wietexperiment wietproef
- Advertentie -

“Hooguit 3 % van de Nederlanders is lid van een politieke partij en zodoende wil meer dan 97% van de kiezers kennelijk geen enkele invloed uitoefenen op de door de partij opgestelde verkiezingsprogramma’s, kandidatenlijsten en rangordeningen daarin. Miljoenen willen immers geen lid van een politieke partij worden, zien af van beweging, inspraak, tegenspraak en mede beslissingsmogelijkheden. En dan kan het klagen een aanvang nemen, waarom zijn we niet geraadpleegd, waarom is er geen ruimte voor door ons voorgestelde veranderingen? De kloof tussen ‘ons’ en ‘de politiek’ blijft op die manier onoverbrugbaar, het ravijn valt zo niet te dichten.”

De man achter deze woorden was ook de geestelijk vader van de Stichting Maatschappij en Cannabis (SMC), vooral bekend van de Cannabis Kieswijzer website. Het lot heeft gewild dat hij is overleden voor de geboorte van zijn laatste geesteskind. We hebben de akte laten passeren op 14 juli 2014 enkele weken na zijn dood: Koos Zwart (19 mei 1947) overleed op donderdag 8 mei 2014.

Word je eigen lobbyist en probeer de opvattingen en vooroordelen te veranderen

De “we” zijn Lisa Lankes en Jeroen Bos en schrijver dezes. Alle drie min of meer pupillen van Koos, alle drie (heel verschillende) cannabisondernemers en alle drie met dezelfde overtuiging: “Help de idealist(en) met de bevrijding van 5 planten door je stem te verheffen in de partij die het volgens jou bij het verkeerde eind heeft en tegen beter weten in pleit voor het voortzetten van de War On Drugs. Word je eigen lobbyist en probeer de opvattingen en vooroordelen te veranderen. Dan gaat er hopelijk ordelijk beweging in komen in die amorfe massa die we aanduiden met het begrip ‘de politiek’.”

Deze door Koos geformuleerde zinnen zijn door Lisa uitgesproken tijdens een door haar georganiseerde Politieke Avond in Eindhoven aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 – hij was toen te ziek al om het zelf te doen.

Ik heb in de laatste maanden van zijn leven met hem gesproken over de doelstellingen van de stichting. Doelstellingen die ook terug te vinden zijn bij de verenigingen BCD en PCN.

Deze bonden voor cannabisondernemers heeft Koos jarenlang gevraagd en ongevraagd, bezoldigd en onbezoldigd, voorzien van ideeën, visie en informatie.

Dit zijn de doelstellingen van de Stichting Maatschappij en Cannabis

  1. Het voor algemeen publiek verzamelen, analyseren en ontsluiten van (wetenschappelijke) informatie op het gebied van het gevoerde of voorgenomen lokale, regionale, nationale en/of internationale beleid ten aanzien van legale en illegale drugs, waaronder met name cannabis (hasj en wiet)
  2. Het bevorderen van de volksgezondheid door het nastreven van decriminalisering van zowel cannabisgebruik als kleinhandel in cannabis
  3. Het bevorderen van de normalisatie van de (thuis-)kweek van cannabis

Geheel in de stijl van Koos zullen we als zelfstandige denkers en doeners de samenwerking zoeken met verwante organisaties zoals het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod, de Coffeeshopbond BCD, Coffeeshopbond PCN en anderen.

Cannabis Kieswijzer en de Tweede Kamerverkiezingen, wietproef

Luister ook naar de Cannabis Industrie Podcast aflevering #4 met Gerrit Jan.

De Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2021 en het Experiment Gesloten Coffeeshopketen (de wietproef) zijn de komende maanden de belangrijkste onderwerpen die we langs de meetlat van onze cannabisidealen zullen leggen, waar mogelijk op basis van feiten (#factsmatter).

Gerrit-Jan ten Bloemendal was een van de venoten van koffieshop De Os in Leeuwarden. Daarnaast richtte hij het PCF op, de voorloper van coffeeshopbond Platform Cannabis Ondernemingen Nederland (PCN). Samen met Jeroen Bos en Lisa Lankes heeft hij daarnaast de stichting Maatschappij en Cannabis opgericht, die de Cannabis Kieswijzer onder haar hoede heeft. Gerrit Jan is ook van Peace On Drugs Radio (iedere dinsdag, van 19:00 tot 21:00) op www.ridderradio.com