Mexicaanse President: Congres zal Cannabis Legalisatie wet aannemen

De president van Mexico zei afgelopen woensdag dat het Congres de cannabis legalisatie wet zal aannemen en hij niet in de weg zal staan.

0
mexico cannabis legalisatie
- Advertentie -

De president van Mexico zei afgelopen woensdag op een persconferentie dat het Congres (de Tweede Kamer van Mexico) de cannabis legalisatie wet zal aannemen en hij niet in de weg zal staan.

Tijdens de persconferentie werd president Andrés Manuel López Obrador gevraagd naar een recente ontmoeting met een belangrijke senator die voorstander is van de cannabis legalisatie wet en of hij het voorstel steunt.

Hij benadrukte dat “er rekening mee moet worden gehouden dat we de verdeling en het evenwicht tussen bevoegdheden respecteren” als het gaat om de uitvoerende en wetgevende takken van de overheid, aldus een vertaling, en voegde eraan toe dat het cannabis legalisatie voorstel “al een hele lange tijd bestaat.”

Vanaf 45.51 heeft de President van Mexico het over de legalisatie van cannabis.

De president erkende ook dat de wetgever handelt in overeenstemming met een mandaat van het Hooggerechtshof om het federale verbod op cannabis op te heffen nadat hij had vastgesteld dat het verbod op persoonlijk gebruik en bezit in 2018 ongrondwettelijk is.

Hoewel eerder dit jaar een cannabis legalisatie wet werd ingediend door verschillende commissies, is de hervormingsinspanning tot stilstand gekomen vanwege de corona crisis. De rechtbank heeft de deadline voor wetgevers om de beleidswijziging door te voeren opgeschoven, en zoals het er nu uitziet, hebben ze momenteel tot 15 december.

“Ja, ze zullen vrij beslissen, luisterend naar de mening van alle partijen”, zei López Obrador over de wetgevers. “Er is al overleg geweest en als ze over deze kwestie gaan beslissen, komt er een juridische hervorming.”

Wat staat er in de cannabis legalisatie wet van Mexico?

Individuen kunnen tot 20 geregistreerde planten kweken

Het voorstel zou volwassenen van 18 jaar en ouder in staat stellen cannabis voor persoonlijk gebruik te bezitten en te kweken. Individuen kunnen tot 20 geregistreerde planten kweken, zolang de totale opbrengst niet meer dan 480 gram per jaar bedraagt. Medische patiënten zouden echter een aanvraag kunnen indienen om meer dan 20 planten te kweken.

Persoonlijk bezit zou worden beperkt tot 28 gram, maar bezit tot 200 gram zou worden gedecriminaliseerd.

Het wetsvoorstel stelt een belasting van 12 procent op de verkoop van cannabis voor

Het Mexicaanse instituut voor regulering en controle van cannabis, een gedecentraliseerd orgaan dat in het kader van de maatregel is opgericht, zou worden opgericht en verantwoordelijk zijn voor het reguleren van de markt en het verlenen van licenties voor cannabis bedrijven.

Het wetsvoorstel stelt een belasting van 12 procent op de verkoop van cannabis voor, waarbij een deel van de inkomsten naar een fonds voor de behandeling van drugsmisbruik gaat.

Openbare consumptie zou zijn toegestaan, behalve in ruimtes die als 100 procent rookvrij zijn aangemerkt. Hennep en CBD zouden worden vrijgesteld van regelgeving die van toepassing is op THC-producten.

Goed nieuws dus voor een land dat al een halve eeuw gebukt gaat onder een War on Drugs. Eerder werd al bekend dat de Amerikaanse legalisering van cannabis de Mexicaanse kartels pijn doet.

Meer leren over de War on Drugs? Lees het boek Chasing The Scream: The First Days and the Last Days of the War on Drugs door Johann Hari.