Klinkt logisch als je de titel leest. Maar opvallend aan het onderzoek was dat het afkomstig is van de Congressional Research Service (CRS), ook wel de denktank van de Amerikaanse Tweede Kamer. Zij vonden namelijk dat doordat meer Amerikaanse staten cannabis aan het legaliseren zijn, de vraag naar geïmporteerde Mexicaanse wiet is afgenomen. Die afname van de vraag, zorgt er voor dat de Mexicaanse kartels minder verdienen.
Mexicaanse kartels verdienen minder door legalisatie
Door een groeiend aantal Amerikaanse staten – en ook Canada – waar mensen legaal cannabis kunnen kopen op een gereguleerde markt, zijn ze minder geneigd om cannabis via illegale kanalen te zoeken, aldus de CRS.
de waarde (van cannabis) als onderdeel van het portfolio van Mexicaanse kartels neemt af
“Autoriteiten verwachten een aanhoudende daling van de Amerikaanse vraag naar Mexicaanse cannabis omdat waarschijnlijk ‘andere drugs dan cannabis’ zullen overheersen”, schreef CRS in het rapport, dat vorige week werd gepubliceerd. “Dit is ook het geval vanwege gelegaliseerde cannabis of medicinale cannabis in verschillende Amerikaanse staten en Canada, waardoor de waarde ervan als onderdeel van het portfolio van Mexicaanse kartels afneemt.”
Het onderzoek merkt ook op dat Mexico zelf “ook cannabislegalisatie en -regulering overweegt” nadat een uitspraak van het Hooggerechtshof het verbod op persoonlijk bezit en consumptie in 2018 ongrondwettelijk vond.
91 ton in beslag genomen, 2.250 hectare vernietigd in 2019
Het document, “Mexico: Organized Crime and Drug Trafficking Organisations,” beschrijft verschillende drugstrends en kartelactiviteiten en merkt op dat de Mexicaanse wetshandhavers 91 ton marihuana in beslag hebben genomen en meer dan 2.250 hectare hebben vernietigd in 2019, aldus gegevens van het het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Het merkt ook op dat de diversificatie van het kartel naar andere criminele activiteiten het gevolg kan zijn van Amerikaanse en Mexicaanse inspanningen op het gebied van drugshandhaving of dat het “een antwoord is op veranderende Amerikaanse consumptiepatronen, zoals legalisering van marihuana in sommige Amerikaanse staten (en Canada) en een groot aantal toename van de vraag naar plantaardige en synthetische opioïden.”