Wietproef kwekers hoeven niet minimaal 6500 kg te produceren per jaar

6500 kg is veel. Heel veel.

0
aanmelden wietproef wietexperiment etten-leur project c grow solutions experiment gesloten coffeeshopketen drachten

Goed nieuws voor aspirant kwekers in de aanstaande wietproef. Gisteren werd bekend dat de kwekers toch niet allemaal moeten voldoen aan de productie eisen van 6500 kilogram per jaar.

Dat meldt stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod via een tweet.

Veelgestelde vragen wietproef

Het is een van de veelgestelde vragen over de wietproef aanmelding in de PDF te vinden op de rijksoverheid website. Cruciaal is daarin de laatste zin.

Kunnen alleen telers meedoen die in hun aanvraag aannemelijk kunnen maken meer dan 6500 kg wiet op jaarbasis te kunnen produceren?

Ja, alleen telers die in hun aanvraag aannemelijk kunnen maken in staat te zijn op grootschalige, professionele wijze te produceren, kunnen in aanmerking komen voor een aanwijzing binnen het experiment. Het gaat bij de selectieprocedure om de verdeling van schaarse rechten voor het telen van hennep aan maximaal 10 telers. Van de 10 beoogde telers wordt verwacht dat zij samen alle ca. 80 coffeeshops in de 10 deelnemende experimentgemeenten op bestendige wijze kunnen bevoorraden en zo kunnen voldoen aan de vraag van de consument. Een uitvraag naar omzetcijfers van deelnemende coffeeshops heeft geleid tot de ondergrens van 6500 kg gedroogde hennep per jaar per teler. Hierbij is ook rekening gehouden met de hoeveelheid hennep die nodig is om hasjiesj te produceren. Ook verwachten we dat grote telers beter in staat zijn om de teelt op professionele en
veilige wijze te organiseren opdat kan worden voldaan aan de geldende wet- en regelgeving en de te produceren hennep ook binnen afzienbare tijd aan coffeeshops geleverd kan worden. Een aangewezen teler is gedurende het experiment overigens niet gehouden om deze hoeveelheid te produceren. Hoeveel de aangewezen teler uiteindelijk produceert, is een kwestie van vraag en aanbod.

6500 kg is veel. Heel veel. Dat was iets wat Derrick Bergman, voorzitter en woordvoerder van stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod, ook al over schreef in een column voor CNNBS. Het maakte namelijk ‘craft cannabis’, kwaliteit over kwantiteit, onmogelijk tijdens de wietproef. Er is dus weer hoop.