Waarom wiet gekweekt op kleine schaal kwalitatief meestal beter is

In een nieuwe column legt onze oprichter Mauro Picavet de lezer niet het reilen en zeilen van wiet kweken uit, maar geeft wel een simpel voorbeeld wat verduidelijkt waarom wiet gekweekt op kleine schaal kwalitatief meestal beter is dan wiet gekweekt op grote schaal. En hoe de politiek daar op zou moeten inspelen.

0
hplvd wietproef project c etten leur heerhugowaard
- Advertentie -

Terwijl we aan de vooravond staan van het Experiment Gesloten Coffeeshopketen, is er bij de gemiddelde Nederlander nog altijd vrij weinig bekend over het kweken van wiet. In deze column ga ik de lezer dan ook niet het reilen en zeilen van wiet kweken uitleggen, maar geef ik wel een simpel voorbeeld wat verduidelijkt waarom wiet gekweekt op kleine schaal kwalitatief meestal beter is dan wiet gekweekt op grote schaal. En hoe de politiek daar op zou moeten inspelen.

Er wordt een aanname gemaakt dat er maar op twee manieren wiet kan worden geweekt

Een van de gedroomde scenario’s voor de politiek en de bevolking is, is dat de wiet die in Nederland wordt gekweekt maar op een paar goed beveiligde plaatsen wordt gekweekt en niet meer op zolderkamers.

Maar, daar wordt een denkfout gemaakt.

Er zijn uiteraard een heleboel manieren waarop wiet wordt gekweekt

Er wordt namelijk een aanname gemaakt dat er maar op twee manieren wiet kan worden geweekt: legaal op grote schaal in een fabriek, of illegaal op een zolderkamer. Er zijn uiteraard een heleboel manieren waarop wiet wordt gekweekt. Concrete voorbeelden daarover worden gegeven op de website veiligthuiskweken.nl

En dat zijn de kleine hobbykwekers die rond de 5 planten hebben in of buiten hun woonplek. Daar heb ik het in deze column over.

Planten hebben net zoals mensen aandacht nodig

Want planten hebben net zoals mensen aandacht nodig.

Des te meer aandacht je hebt voor je plant, des te beter de kwaliteit wordt

Des te meer aandacht je hebt voor je plant, des te beter de kwaliteit wordt. Een goed voorbeeld daarvan zijn de mensen die in de zomer buitenwiet kweken en voordat de planten in de bloei gaan omdat de dagen korter worden, dat zij de planten al naar binnen brengen iedere avond (en iedere ochtend naar buiten) om zo de plant eerder te laten bloeien. Daardoor is de plant eerder klaar, is de opbrengst misschien wat minder, maar heb je geen last van het vochtige en koude einde van het jaar in Nederland. Dat is de periode namelijk waarin schimmel ontstaat en alles voor niets kan zijn geweest. En heb je alsnog meer opbrengst dan mocht het anders helemaal beschimmelen.

Deze hobbykwekers hebben tijd om iedere dag even naar de plant te kijken en te kijken (en handelen naar) of ze iets nodig heeft of ergens teveel van heeft.

Het is praktisch onmogelijk om dezelfde aandacht te geven aan planten wanneer je op grote schaal gekweekt

Het is praktisch onmogelijk om dezelfde aandacht te geven aan planten wanneer je op grote schaal gekweekt, zoals in de wietproef wordt beoogd. Dat betekent dat wiet die mensen zelf thuis kweken, mits zonder fouten en met goede genetica, vrij simpel kwalitatief betere wiet weten te produceren dan de producenten in het wietexperiment. Daarnaast zal het ook goedkoper zijn dan deze producten te moeten kopen in de coffeeshop.

Oftewel, deze groep hobbykwekers zal met of zonder experiment zolang ze kunnen, gewoon door blijven gaan. Want hun gaat het om de beste kwaliteit voor de laagst mogelijke prijs. En niet geheel onbelangrijk: het plezier.

Hobbykwekers blijven bestaan en ze zijn niet te stoppen

Dus, je kunt ze wel uitsluiten van het wietexperiment, of ze nog harder aanpakken, maar ze blijven gewoon doorgaan. En dat moet het uitgangspunt zijn voor de politiek: hobbykwekers blijven bestaan en ze zijn niet te stoppen. Het enige logische wat je kan concluderen is dat deze groep duidelijke regels en daarmee toestemming zou moeten krijgen om zelf hun eigen wiet te kweken als ze dat willen. En daarmee niet buiten het boekje gaan, dus geen stroom stelen.