Deze 10 mogen een legale cannabis kwekerij opzetten voor het wietexperiment

Gisteren, maar ook vandaag nog krijgen alle aspirant telers bericht.

0
aanmelding wietproef wietexperiment experiment gesloten coffeeshopketen assortiment jef martens analyse wietproef loting project c
- Advertentie -

Gisteren was het dan eindelijk zo ver: de loting voor het wietexperiment heeft plaatsgevonden en de 10 aspirant telers zijn op de hoogte gesteld. Zij mogen een legale cannabis kwekerij beginnen en meedoen aan het experiment gesloten coffeeshopketen.

Update, 19 mei 2022: De tien wietexperiment telers zijn bekend: dit zijn ze op een rijtje

Update, 10 september: Cannamax en Fyta bevestigd als 4e en 5e telers voor wietexperiment

Update, 25 augustus: The Growery derde toegewezen wietexperiment teler na BIBOB traject

Update, 5 juni: 2 (Linsboer B.V. / The Plug en Cookies) van de 10 telers wietexperiment zijn toegewezen na BIBOB, 4 op korte termijn

Gisteren, maar ook vandaag nog krijgen alle aspirant telers bericht, liet EenVandaag weten in de aflevering van 3 december.

Let op: onderstaande lijst is niet volgens de ‘ranking’ van de loting. Alhoewel sommige wel op de goede plek staan. Meerdere bronnen bevestigen deze initiatieven. Dit lijstje van de wietexperiment loting gaat al rond en is daarmee bij meerdere cannabisindustrie insiders bekend.

Nog niet alle namen zijn bij ons bekend: wanneer namen binnen zijn publiceren we ze hier. Dit artikel is tot dusver vertien keer geüpdatet (laatste update 25-08-2021, 20:33). Staat uw initiatief er niet tussen? Neem contact op

Deze 10 aspirant telers doen mee aan het wietexperiment en mogen een legale cannabis kwekerij opzetten

In het kort (niet allemaal op volgorde van loting), deze aspirant telers mogen mits ze door de BIBOB komen, een legale cannabis kwekerij beginnen:

Hieronder gaan we wat dieper in op de aspirant telers dusver bekend bij de redactie.

 1. Leli Holland BV

  Leli Holland BV zou met twee locaties door zijn en zelfs op plaats 1 staan in de loting van het wietexperiment. Eerder berichtten we al dat de Burgemeester van Smallingerland een wietproef kwekerij wel zitten. Tenminste een van de aanvragen van Leli Holland voor een locatie zou in Smallingerland zijn, namelijk in Drachten. De andere locatie in Groningen.

 2. QATI

  Op de website is te lezen over QATI: “Samen met ons team, de lokale en landelijke overheid, de coffeeshophouders en onze kennis- en ketenpartners is het onze missie om ons te ontwikkelen tot de beste en meest betrouwbare teler en leverancier van cannabis voor recreatief gebruik in Nederland. Dat doen we niet alleen. Bij de Q.A.T.I. Group hebben we de drive en kennis in huis om voor alle ketenpartners als professionele gesprekspartner te fungeren.”

  Het werd bekend gemaakt door een van de initiatiefnemers van QATI, Jakob Zwinderman, op Twitter:

  Verder liet Jakob Zwinderman doorschemeren dat zij lot 2 hebben bemachtigd.

 3. BEKEND BIJ DE REDACTIE (we zijn gevraagd niet te publiceren)

 4. BEKEND BIJ DE REDACTIE (gevraagd weg te halen)

 5. BEKEND BIJ DE REDACTIE (gevraagd weg te halen door de gemeente)

 6. BEKEND BIJ DE REDACTIE (we zijn gevraagd tot te anonimiseren)

 7. The Plug

  The Plug opende nog niet zo heel lang geleden een Cannabis Social Club in Barcelona. Tijdens het weekend van de beurs Spannabis, draaide ze zelfs zo goed dat ze met de opbrengst een coffeeshop in het centrum van Amsterdam hebben overgenomen.

  Tegenwoordig hebben ze ook een legale winkel in Los Angeles, Californië. En hebben ze ook winkels in andere landen zoals het Verenigd Koninkrijk, maar daar verkopen ze geen wiet.

 8. Cannabizz

  Op hun website schrijven ze: “Ons doel is om conform de doelstellingen van dit experiment cannabisteelt uit het criminele circuit te halen en in een transparante legale bedrijfsvoering uit te gaan voeren waardoor de kwaliteit en de veiligheid van de wiet kan worden gegarandeerd en de consumentenprijs uiteindelijk kan worden verlaagd. Wij trachten zorg te dragen voor een kwalitatieve productie van een gevarieerd aanbod van cannabis en daaraan gerelateerde producten. Op basis van perfectie bij het telen van cannabis en door te zorgen voor variatie in het aanbod van producten.”

 9. Wanneer we meer weten krijgt dit artikel een update.
 10. Wanneer we meer weten krijgt dit artikel een update.

Deze initiatieven staan op de wachtlijst voor het wietexperiment

Door een kamerbrief van vorige week hebben we meer duidelijkheid gekregen over een wachtlijst. De eerste tien ingelote aanvragers gaan nu namelijk door voor een BIBOB-onderzoek. De nummers 11 en volgende komen op een wachtlijst.

11. Stichting Joinus als eerste reserve op nummer 11

Stichting JOINus is een intiatief rondom de modelkwekers uit Bierum zoals ze ook wel bekend zijn, John en Ines. Ze reageerden zelf via Twitter:

12. De Corporatie tweede reserve op nummer 12

13. ANNACANNA B.V. derde reserve op nummer 13

18. Dutch Can Grow / Legale Cannabis Coalitie als achtste reserve op nummer 18

19. Tych BV als negende reserve op nummer 19

22. Fresh Harvest BV

En de rest?

Er zijn ons nog een aantal andere initiatieven bekend overigens die het niet hebben gehaald, waaronder een aantal grote Nederlandse initiatieven.

Overigens bestaat de mogelijkheid nog dat na een reeks bezwaren de loting van het wietexperiment als ongeldig wordt verklaard. Meer kunnen we daar vooralsnog niet over melden. Zodra we dat wel hebben, zullen we het op deze website publiceren.

Wilt u zich melden? Neem dan contact op. Ook als u expliciet niet genoemd wilt worden!