Cookies en The Plug eerste 2 van de 10 telers wietexperiment zijn toegewezen na BIBOB

Tamara Van Ark (Minister voor Medische Zorg en Sport, VVD) liet weten dat twee telers voor het Experiment Gesloten Coffeeshopketen zijn toegewezen, vier op korte termijn en de rest zit nog wat eerder in de BIBOB procedure.

0
aanmelden wietproef wietexperiment etten-leur project c grow solutions experiment gesloten coffeeshopketen drachten
- Advertentie -

In een commissievergadering van Justitie en Veiligheid maakte Tamara Van Ark (Minister voor Medische Zorg en Sport, VVD) bekend dat twee telers voor het Experiment Gesloten Coffeeshopketen zijn toegewezen en door de BIBOB procedure zijn gekomen. Vier zijn er nog in afwachting en zullen op korte termijn bekend worden gemaakt. De andere vier zijn nog niet zo ver in de procedure.

Update, 25 augustus: The Growery derde toegewezen wietexperiment teler na BIBOB traject

Update, 5 juni: deelnemende coffeeshops aan het wietexperiment hebben inmiddels berichtgeving van de overheid gekregen dat de twee aangewezen telers Linsboer B.V. (The Plug) en Cookies zijn en dat ze contact kunnen opnemen via email.

96 aanvragen zijn afgewezen en 51 zijn door de selectie gekomen liet Van Ark weten. Op 3 december is een loting geweest. Daar zijn 10 uitgelote telers uit gekomen. De rest is op een wachtlijst geplaatst. Dat betekent dat zij aan de volgende fase konden beginnen, de Bibob.

BIBOB onderzoek Experiment Gesloten Coffeeshopketen grotendeels afgerond

In de vergadering liet Van Ark weten dat het Bibob onderzoek grotendeels is afgerond. Als dat positief is en aan de randvoorwaarden is voldaan, wordt de aanwijzing afgerond. Nog in afwachting van 4 BIBOB onderzoeken, daarna volgt een voorlopig startmoment voor de overgangsfase. Dat startmoment vind doorgang als er genoeg en divers aanbod is. Hebt een bepaalde kwantiteit nodig om die kwaliteit te bereiken (?) liet ze weten en twee van de tien zijn inmiddels toegewezen.

Nog in afwachting van 4 BIBOB onderzoeken

“We gaan het reguleren, maar als er toename is van het gebruik zou het beleid falen,” heeft ze ook gezegd.

Dat is niet de verwachting, maar een kleine toename zou niet vreemd zijn. Om dan gelijk het wietproef te bestempelen als gefaald, zou wel erg streng zijn.

Vragen over loting van Michiel van Nispen (SP)

Michiel van Nispen (SP) liet weten de loting maar vreemd te vinden. Vielen er ook telers af op teeltervaring? Zijn echt die met de beste plannen geloot?

“Zijn echt die met de beste plannen geloot?”

Van Ark liet weten dat ze voor een tweetrapsraket te hebben gekozen. Noodzakelijke voorwaarden en kwalitatieve voorwaarden. De aanvragers moesten hun plannen aannemelijk maken. Wilt wel dat het tijdig gebeurd. Als je het echt op basis van geschiktheid zou doen, zou je nog een veel langere doorlooptijd hebben. Je zou eerst een proef moeten doen voor het Wet Damocles. Er is wel degelijk naar de kwaliteit gekeken, maar ook naar snelheid.

Michiel van Nispen was niet tevreden met antwoord. Zijn er ook telers toegelaten zonder teeltervaring bijvoorbeeld? Hij denkt dat er geen garantie is dat de juiste telers zijn gekozen door het gekozen systeem van loting.

Ze liet weten nu eenmaal deze afspraken te hebben gemaakt. Maar je moest wel degelijk aantonen dat wat je produceert professioneel bestendig is.

Joost Sneller (D66) vraagt opheldering over overgangsfase, startmoment en BIBOB procedure

Joost Sneller vroeg daarna Van Ark wat dieper in te gaan op die overgangsfase en startmoment.

Als er een aantal telers zijn die het qua kwantiteit, kwaliteit en diversiteit kunnen leveren, dat is het moment dat het echt van start gaat

Van Ark liet weten dat ze alles zo goed en zorgvuldig mogelijk proberen te doen. Het duurt zo lang onder andere vanwege de BIBOB procedure. Telers hebben tijdens hun proces in afwachting hun bedrijfsstructuur aangepast en daarmee starten veel processen overnieuw. Wanneer kan het wietexperiment dan echt starten? De nulmeting start na de zomer. Als er een aantal telers zijn die het qua kwantiteit, kwaliteit en divers kunnen leveren, dat is het moment dat het echt van start gaat. Maar daar kan ze geen datum voor noemen en ze houden het goed in de gaten.

Zijn er tien in totaal, twee zijn toegewezen, vier zijn in afwachting, en die andere vier dan vraagt Joost Sneller?

Twee hebben een positief advies gekregen, vier meer adviezen verwacht op korte termijn die al ver in de BIBOB prodecure zijn. En de rest zit nog in de BIBOB procedure, liet Van Ark weten. Een aanvrager is al eerder afgevallen, waardoor Stichting JoinUs in de BIBOB procedure zit.