Waarom het stoppen van kamerlid Van Toorenbug (CDA) het vieren waard is

Madeleine van Toorenburg (CDA) in 2017: 'cannabis is een sluipmoordenaar'.

0
Madeleine van Toorenburg CDA
- Advertentie -

Ik kan me nog goed herinneren iets meer dan vijf jaar geleden dat Ivo Opstelten aftrad. Het was voor ons bij stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod reden om de vlag uit te hangen. Immers, hij had zo veel schade gedaan aan het drugsbeleid en de rechtstaat in het algemeen. Of de vlag vandaag weer uit gaat weet ik niet, het is een kleinere overwinning, maar in dit artikel leggen we uit waarom het bij de politiek gevoelige cannabis consumenten gevierd zal worden dat Madeleine van Toorenburg (CDA) vandaag aankondigde na de verkiezingen de Tweede Kamer zal verlaten.

Madeleine van Toorenburg (CDA) in 2017: ‘cannabis is een sluipmoordenaar’

Van Toorenburg, die voordat ze kamerlid jaren directeur was van een jeugdinrichting in Vught, meest bekende uitspraak was dat ‘cannabis is een sluipmoordenaar’. Dat zei ze in de Tweede Kamer in een debat over de wietwet van Vera Bergkamp (D66) in februari 2017. Meegespeeld daarin zal haar achtergrond zijn, maar het is natuurlijk absurd om aan te horen als brave cannabis gebruiker.

“(…)coffeeshops dicht en een helder signaal naar onze jeugd te sturen dat drugs gevaarlijk voor je zijn”

Later zou Steven Kompier ze ook nog een keer voor de camera krijgen van Cannabis News Network, waarin ze nog een aantal bizarre uitspraken deed. Van Toorenburg : “Ik ben inderdaad bereid om naar een 0-beleid te gaan. Dat betekent coffeeshops dicht en een helder signaal naar onze jeugd te sturen dat drugs gevaarlijk voor je zijn.”

Als reactie vroeg Steven Kompier: “Drugs zullen er altijd zijn. Drugs zullen er blijven. Hoe wordt dat dan verder aangepakt?”

Van Toorenburg: “Op dezelfde manier als moord en doodslag. Sommige dingen zijn verboden, sommige dingen zijn vreselijk en daar moeten we tegen optreden.”

Ook nu 5 jaar geleden terwijl ik dit opschrijf valt mijn mond open van verbazing.

Het interview zit halverwege (2:14) in het onderstaande filmpje.

Ook helaas cruciaal in dat we een wietproef hebben en geen landelijke wietwet

10 oktober 2017 werd bekend dat er een wietexperiment zou plaatsvinden voor de regulering van de aanvoer van de coffeeshops. Dat stond in het regeerakkoord in 2017. Het werd een wietproef en geen totale regulering van de achterdeur door het hele land heen. Bij de formatie zaten de twee uitersten Vera Bergkamp (D66) en Madeleine van Toorenburg (CDA) lijnrecht tegenover elkaar op het dossier cannabis. Bergkamp wilde door met de wietwet, van Toorenburg sloot het liefst per direct nog alle coffeeshops. Halbe Zijlstra (VVD) stelde voor om als ze er niet uit te komen, dan maar een experiment te doen. Het werd een experiment.

Genoeg over van Toorenburg voor vandaag en hopenlijk ook überhaupt de laatste keer dat we haar naam noemen.