Politie voerde donderdag jl. een ‘internationale actiedag tegen ondermijnende hennepteelt’ uit

De 'Internationale actiedag tegen ondermijnende hennepteelt' afgelopen donderdag was een actie in samenwerking met de Spaanse politie en de Belgische politie.

0
growshopwet cannabis en verkeer speekseltest rijden onder invloed checkpoint kulu trading politie voorraad coffeeshophouder coffeeshop alien fyta waalwijk Coronamaatregelen
- Advertentie -

Gisteren deed de politie een nieuwsbericht er uit dat er een ‘Internationale actiedag tegen ondermijnende hennepteelt’ plaatsvond. Het zou gaan om een actie in samenwerking met de Spaanse politie en de Belgische politie. Alleen al in Limburg zouden 70 politie mensen zijn ingezet. Aanhoudingen zijn verricht in zowel Nederland, Spanje als België.

‘Internationale actiedag tegen ondermijnende hennepteelt’

Verder schrijven ze in het nieuwsbericht:

De doorzoekingen zullen naar verwachting een groot deel van de dag in beslag nemen. De inschatting is dat er aan het einde van de middag een voorlopig beeld kan worden gegeven over het aantal aanhoudingen en de opbrengsten van deze actiedag.

We hebben net even gekeken, maar op moment van publicatie van dit artikel is er niet meer nieuws hierover verschenen op de website van de politie.

De ‘exportmythe’: juist meer import van cannabis dan export

Als het daadwerkelijk waar is van de actie, dan geeft het maar weer eens aan dat de ‘exportmythe’ waar is. De ‘exportmythe’ dateert uit het tijdperk Opstelten en beweerde dat 80% van de in Nederland gekweekte wiet naar het buitenland zou vertrekken.

Zoals ik vorig jaar al een keer schreef in een CNNBS column:

Tijdens zijn recentelijke bezoek aan Canada, maakte Rutte het wel erg bont: hij verhoogde de eerder verzonnen ‘80%’ zelfs naar 95%.

Even een snelle berekening. Er zijn nog maar zo’n 573 coffeeshops over. Stel, die verkopen per dag gemiddeld een kilo. Dat komt neer op zo’n 573 kilo per dag. Dat is een halve ton per dag (1 ton = 1000kg). Dat is 209 ton per jaar wat nodig is om onze coffeeshops te bevoorraden.

Laten we het nog bonter maken. Stel dat dat die 5% is, dat er dus nog eens 95% meer wiet geproduceerd wordt voor de export. Het zou absurd zijn, en dat is het ook.