Eerste Marokkaanse cannabis verwerkingsfabriek geopend in Taounate

In een belangrijke stap voor de Marokkaanse cannabisindustrie werd recent de eerste legale verwerkingsfabriek feestelijk geopend in Taounate.

0
Marokko cannabis hasj medicinale cannabis industriële hennep
- Advertentie -

Marokko heeft een nieuwe stap gezet in de ontwikkeling van zijn legale cannabisindustrie met de opening van de eerste officiële cannabisverwerkingsfabriek in Taounate bericht Morocco World News. De feestelijke opening vond gisteren plaats onder leiding van Mohamed El Guerrouj, directeur-generaal van het Nationaal Agentschap voor de Regulering van Cannabisgerelateerde Activiteiten (ANRAC). Ook aanwezig was Saleh Daha, de gouverneur van de provincie Taounate, wat het belang van dit moment voor de regio benadrukt.

De fabriek markeert het begin van een nieuw tijdperk voor Marokko, waar de cannabisproductie en -verwerking nu onder een legaal kader plaatsvinden. Deze mijlpaal belooft aanzienlijke veranderingen met zich mee te brengen, zoals de creatie van banen en het ontwikkelen van een hoogwaardige sector die de lokale economie zal versterken.

Nieuwe kansen voor lokale gemeenschap

Tijdens de opening benadrukte Mohamed El Guerrouj dat de start van de fabrieksactiviteiten nieuwe economische kansen creëert voor de lokale bevolking. “Dankzij de gezamenlijke inspanningen van de overheid en ANRAC hebben we de basis gelegd voor een succesvolle start van deze nieuwe industrie,” zei El Guerrouj. Hij onderstreepte verder het belang van steun voor zowel investeerders als boeren, en noemde het project een kans voor lokale belanghebbenden om te profiteren van de opkomende legale sector.

ANRAC heeft ook een streng monitoringsprogramma opgezet om ervoor te zorgen dat de normen en regelgeving worden nageleefd. Dit programma zal voortdurend worden geëvalueerd om in te spelen op veranderingen binnen de sector en om de kwaliteit en verantwoordelijkheid van de industrie te waarborgen.

Investering in de toekomst van Taounate

Investeerder Mustapha El Missouri, afkomstig uit Taounate, toonde zich enthousiast over de economische mogelijkheden die de nieuwe cannabisindustrie biedt. Hij onthulde dat de verwerkingsfabriek een investering van 20 miljoen dirham (2 miljoen dollar) vertegenwoordigt en een langetermijnvisie voor de regio weerspiegelt. De fabriek beslaat meer dan 3.000 vierkante meter en beschikt over geavanceerde kwekerijen en extractie-eenheden.

Het project heeft inmiddels 25 vaste banen gecreëerd, naast meer dan 300 seizoensgebonden functies, wat een flinke impuls geeft aan de lokale werkgelegenheid. El Missouri sprak ook over de uitdagingen die voorafgingen aan de opening van de fabriek en benadrukte dat sinds de legalisatie van cannabis in Marokko, intensief werd samengewerkt met ANRAC en andere overheidsinstanties om alle vergunningen in orde te maken.

Toenemend aantal licenties voor cannabisproductie

Sinds het begin van 2024 heeft ANRAC 3.029 licenties uitgegeven, waarvan het merendeel (2.837) gericht is op cannabisproductie en -teelt, wat 2.659 boeren ondersteunt.

Dit aantal vertegenwoordigt een flinke stijging vergeleken met de 430 licenties die vorig jaar werden verstrekt.

Tegelijkertijd zijn er 192 licenties verleend voor activiteiten zoals verwerking, handel en export, een lichte daling ten opzichte van 2023.

Volgens Reuters werd in 2023 de eerste legale oogst van 294 ton cannabis binnengehaald door 430 boeren in 30 coöperaties. Dat werd gekweekt op een oppervlakte van 277 hectare in de noordelijke Rifgebergtegebieden Al Houceima, Taounat en Chefchaouen.

Tot dusver is er 200 kilogram hasj geëxporteerd naar Europa. Deze hasj, met een THC-gehalte van minder dan 1%, werd verkocht voor prijzen tussen €1.500 en €1.800 per kilogram, volgens een bron die dit meldde aan de Marokkaanse nieuwswebsite Le360. Naast de hasj werden ook 10 kilogram cannabisbloemen geëxporteerd.