Coffeeshop The Plug Amersfoort (voorheen ‘t Klavertje) mag weer open van de rechter

Coffeeshop The Plug Amersfoort (voorheen 't Klavertje) mag weer open van de rechter na betwisting intrekken vergunning door de gemeente.

0
the plug amsterdam bcn west utopia linsboer
- Advertentie -

Coffeeshop The Plug Amersfoort, voorheen bekend als ’t Klavertje, mag haar deuren in Amersfoort weer openen. Dit heeft de rechtbank maandagmiddag bepaald, nadat de exploitant bezwaar had gemaakt tegen het besluit van de gemeente om de vergunning te laten vervallen. De rechtszaak volgde op een complexe situatie waarin de coffeeshop geconfronteerd werd met een combinatie van een politie-inval en daaropvolgende tegenslagen, waaronder een grootschalige diefstal.

De uitspraak maakt duidelijk dat de exploitant van de coffeeshop geen schuld droeg aan de lange sluitingstijd en dat de vergunning daardoor niet kon worden ingetrokken.

Inval en sluiting na overtreding

In 2023 voerde de politie een onverwachte inval uit bij de coffeeshop. Tijdens deze actie werd een bedrag van maar liefst 260.000 euro aan contanten aangetroffen, verborgen in het plafond. Daarnaast bleek de hoeveelheid voorraad 34 keer hoger dan wettelijk toegestaan. Deze overtredingen waren voor de burgemeester aanleiding om de coffeeshop voor een periode van zes maanden te sluiten.

De sluiting werd destijds geaccepteerd door de exploitant, die de tijd gebruikte om zich voor te bereiden op een heropening. Op 15 januari van dit jaar zou de coffeeshop weer de deuren mogen openen, maar de situatie nam toen een onverwachte wending.

Diefstal en overmacht blokkeren heropening

Toen de ondernemer na de sluiting terugkwam in het pand, bleek het volledig gestript door inbrekers. Bovendien stond de kelder, waar de coffeeshop gevestigd was, onder water, wat leidde tot aanzienlijke schade. De herstelwerkzaamheden namen maanden in beslag, waardoor het niet mogelijk was om binnen het door de gemeente gestelde jaar te heropenen.

Volgens de advocaat van de exploitant, Kenny van der Hoeven, kon de eigenaar niets doen aan deze situatie van overmacht. “Mijn cliënt kon er niets aan doen dat alles was ondergelopen met water, als gevolg van die diefstal. Dat herstellen kostte tijd. Het intrekken van de vergunning lijkt puur een middel van de gemeente om ervoor te zorgen dat ’t Klavertje niet langer voor onbepaalde tijd zijn activiteiten kan voortzetten,” betoogde Van der Hoeven.

Gemeente verliest zaak: vergunning blijft geldig

De gemeente stelde dat er geen sprake kon zijn van overmacht, omdat de eerste zes maanden van de sluiting aan de overtredingen van de coffeeshop zelf te wijten waren. Volgens de gemeente had de exploitant binnen het jaar heropend moeten zijn om de vergunning te behouden.

De rechtbank zag dit echter anders. De voorzieningenrechter oordeelde dat de exploitant geen schuld droeg aan de langere sluiting als gevolg van de diefstal en de waterschade. Hierdoor werd vastgesteld dat de vergunning niet kon vervallen, en mag The Plug, voorheen ’t Klavertje, haar activiteiten weer hervatten.